Det behövs mer hjälp
Det finns både tydliga och subtila exempel på diskriminering i rättsväsendet. Det säger Gudrun Nordborg, informationschef vid statliga brottsoffermyndigheten.
Gudrun Nordborg säger att den som har en främmande bakgrund kan vara extra beroende av stöd och hjälp. Man har rätt till tolk och skriftlig information på ett språk man förstår. Vid grövre brott har man rätt till en egen advokat, ett så kallat målsägarbiträde.
Men det kan också krävas extra engagemang, kanske behövs stöd redan under polisförhören.
Det är polis och åklagare som ska se till att brottsoffren får relevant hjälp. Det fungerar inte alltid, tycker Gudrun Nordborg.
Vi borde bli mer varse om de här problemen i myndighetsvärden. Det går inte att bara dela ut en folder, sätta kryss i en ruta och säga att man gjort sin plikt. Man måste använda sin egen fantasi också. Vi behöver fokusera på de här frågorna och inte bara förvänta oss att det svenska systemet är rätt. En del som har flyttat hit har en annan uppfattning om rättssystemet det kanske var det värsta de kunde råka ut för i sitt hemland. Där måste man arbeta extra med att skapa tillit.
Gudrun Nordborg påpekar att det har en stor psykologisk betydelse att den som utsatts för ett brott blir rätt behandlad.
Annars finns risken att man inte gör någon mer anmälan.
Vid många av domstolarna, bland annat vid tingsrätten i Nyköping, finns ideellt arbetande vittnesstödjare. De har fått utbildning i bemötandefrågor och rättsprocessen men de ska aldrig diskutera målets innehåll med brottsoffret eller vittnet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!