"Det finns en grupp som inte vill tala om var de bor"

Bosättningsutredningar sysselsätter drygt 150 personer inom Skatteverket.

Övrigt2017-09-19 07:31

Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ska man vara orolig för de barn som är på vift?

‒ Det går inte att svara på. Vi vet inte varför dessa barn inte kommer till skolan. Vi kan konstatera att vi har fel i registret men barnen kan ju faktiskt gå i skolan på den plats de befinner sig på, trots att vi inte har den uppgiften. Är det så att föräldrarna medvetet håller barnen hemma eller finns de inte ens i landet? Ibland vet vi inte det, säger hon.

När frågetecknen inte kan rätas ut folkbokförs de berörda under rubriken "utan känd hemvist".

‒Den vanligaste orsaken, som vi har sett genom åren, är att de saknade inte längre finns i landet, men inte har anmält flytten.

Vilka muskler och verktyg har Skatteverket i eftersökningsarbetet som kommunerna inte har?

‒Vi har informationsutbyte med de andra nordiska länderna och vi kan fråga alla myndigheter. Och det är bara vi som kan ändra folks adresser utan att de själva medverkar om vi har tillräckligt mycket på fötterna.

Händer det att barn blir bortförda?

‒Det kan hända, vi har ju vigselresorna, och det händer att en förälder drar iväg med barn i samband med vårdnadstvister. Försvinner de utomlands så brukar de ärendena hamna hos utrikesdepartementet, på ambassaden i det land man tror att barnet sannolikt försvunnit till.

"Utan känd hemvist" kan man bara vara i två år, berättar Ingegerd Widell.

‒Hittar man inga spår då heller registreras man som försvunnen, det som vi tidigare kallade obefintlig.

Ingegerd Widell poängterar att bosättningsutredningar är en prioriterad uppgift.

‒Enligt regleringsbrevet ska folkbokföringen återspegla verkligheten som den ser ut.

Eskilstuna kommun har begärt bosättningsutredningar som inte har hanterats trots att det gått tio månader. Hur är det möjligt?

‒Det kan ta lång tid. Vi ska skicka ut brev och få svar från alla myndigheter, kommunicera med de berörda. I vissa fall landar det i en kungörelsedelgivning för att verkligen följa förvaltningslagen, innan man kan gå till beslut, säger hon.

Enligt Ingegerd Widell beror merparten av felen i bokföringen på okunskap om att inte anmäla flytt.

‒ Men det finns en grupp som inte vill tala om var de bor, för att få olika förmåner. Det kan vara en brottsling som inte vill att andra brottslingar ska veta var den befinner sig.

Är det uteslutande barn till föräldrar som inte är födda i Sverige som försvinner?

‒Nej, och de allra flesta dyker upp. Vi har gratis skolgång och föräldrar med lite självbevarelsedrift begriper förstås att ungarna ska gå i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!