Det finns få krogar med rättigheter i Oxelösund
Oxelösund har förhållandevis få krogar med tillstånd att servera alkohol. Men kanske är en förändring på gång. Just nu behandlas tre ansökningar från olika restauranger.
I Oxelösund är det trängre. Här går det 1 100 personer på varje utskänkningsställe. Ställ det i relation till situationen i Trosa. Där går det 480 personer på varje krog med rättigheter.
Men gäster och personal på restaurang Läget i Oxelösund tycks inte uppleva situationen som problematisk.
Nej, jag tror aldrig att det har varit fullt på en krog här i Oxelösund. Visserligen är det mycket folk på Läget under sommarmånaderna, men man kommer alltid in, säger Patrik som säger att han aldrig uppger sitt efternamn i alkoholfrågor.
Även ägaren, Sasja Vollme, tycker att den nuvarande situationen är okey.
Jag tycker att vi har tillräckligt med krogar. Att jämföra oss med till exempel Trosa är inte relevant. I Trosa stänger väldigt många krogar under vintern. Här i Oxelösund har de flesta öppet året runt.
I dagsläget har tio krogar i Oxelösund tillstånd att servera alkohol till allmänheten. Men inom kort kan antalet komma att växa.
Två ansökningar från Polishuset och Hotell Ankaret behandlas just nu på enheten för serveringstillstånd i Nyköping, som Oxelösunds kommun anlitar för att göra utredningar i tillståndsärenden.
Polishuset har redan serveringstillstånd. Men eftersom restaurangen ska byta regi, måste den nya ägaren göra en egen ansökan.
Förhållandet är likartat för hotell Ankaret. Där skedde dock ägarbytet redan i våras. Och eftersom den nya ägaren ännu inte har fått något tillstånd, serveras ingen alkohol på restaurangen i dag.
Dessutom ska länsrätten pröva om det ska få serveras alkohol i Läsestugans lokaler. Enheten för serveringstillstånd i Nyköping har avrått. Men den sökande har överklagat ärendet.
Om hotell Ankaret och Läsestugan beviljas tillstånd ökar antalet krogar med rättigheter till tolv. Ur ett drogförebyggande perspektiv är många serveringstillstånd dock inte något positivt, berättar kommunens drogförebyggare Patrik Lidström.
Generellt sett vet vi att konsumtionen av alkohol ökar med tillgängligheten. Men ur ett drogförebyggande perspektiv är det viktigare att de som serverar alkohol följer reglerna, och till exempel inte serverar till minderåriga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!