Det går att göra något åt löneskillnaderna

Idag är det kvinnornas dag. Inför den internationella kvinnodagen krävde statsministern igår skärpning av lagen, om inget görs mot de kraftiga löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Övrigt2003-03-07 23:39
Om Göran Persson prompt måste ha uppmärksamhet alla dagar borde han också ha något intressant att komma med. Men skrapar man bara lite på den feministiska ytan visar det sig att Persson inte har en aning vad han pratar om. Vi kan väl börja med en förbättrad statistik, så att man ser hur det verkligen ligger till, klämde Persson till med när han pressades på konkreta förslag.
Jämställdhetslagen har nyligen skärpts med tydliga krav på företagen att kartlägga löneskillnader mellan kvinnor och män skillnader som ska åtgärdas inom tre år. Hur det ser ut i stort på arbetsmarknaden har vi vetat länge. Vi känner dessutom till de flesta orsaker till att det ser ut som det gör. Ju fler kvinnor i ett yrke desto lägre lön, är en slutsats som Saco drar i en studie som presenterades nyligen. En annan förklaring till att de stora löneskillnaderna mellan könen består är att män oftare innehar de högre befattningarna. Flera studier bekräftar att kvinnor tjänar i snitt 80 procent av männens lön ett lönegap som inte har minskat på tio år.

Det intressanta i Sacos studie är fokuseringen på de förklarade löneskillnaderna. De skillnader som vi vet vad de beror på och som vi kan göra något åt. Vad diskussionen om lönediskriminering oftast handlar om är de få procent i löneskillnad som inte kan förklaras.
Men om kvinnor någonsin ska komma upp i männens lönelägen är det helt andra saker som vi behöver ta itu med: att ge kvinnor möjlighet att göra karriär och bättre betalt inom kvinnodominerade yrken. Barnafödandet är den kritiska punkt när kvinnors löner börjar sacka efter männens. För att dela makt och ansvar i arbetslivet krävs också delat ansvar i hemmet. En höjning av taket i föräldraförsäkringen är därför en nödvändighet för att fler pappor ska anse sig ha råd att ta föräldraledigt.
Göran Persson slår sig för bröstet och säger i första andetaget att socialdemokraterna har lovat att höja taket i föräldraförsäkringen för att i nästa konstatera att vi inte har råd. Vad Persson saknar är insikten om att föräldraförsäkringen har blivit en fälla som befäster de ojämställda lönerna och därmed motverkar både tillväxt och utveckling. Om regeringen bara har viljan att se kvinnors potential går det att höja taket i föräldraförsäkringen, trots dagens dystra ekonomiska framtidsutsikter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om