Det här är raw food

Raw food, eller levande föda som det också kallas, är en matstil som ursprungligen grundades i Kalifornien i USA och som nu börjat få ordentligt fäste i våra kök. Poängen med raw är att maten inte får hettas upp till mer än 42,5 grader.

Övrigt2013-12-14 09:49

På så vis bevarar man all näring och energi som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp.

Raw food är oftast helt vegansk – maten innehåller alltså varken mejeriprodukter, kött eller fisk. De flesta rawfoodare utesluter även gluten.

Raw food-anhängare menar att människan är skapad för att äta så naturlig och hel mat som möjligt. Därför tillagas maten genom frysning, torkning eller att maten mixas. Men hjärtat i raw food är groddning. Genom att blötlägga fröer och nötter "väcker" man sovande enzymer i maten. På så vis utnyttjas matens egen "livsenergi". I råvarorna finns nämligen levande enzymer som har en läkande effekt på kroppen. Våra celler är uppbyggda av enzymer och ju mer enzymer vi tillför, desto lättare blir det för kroppen att stärka sig själv.

Att testa rawfood är i sig inte svårt. Börja med att byta ut ett mål mat om dagen, frukost och lunch brukar vara enklast. Öka sedan intaget av frukt och grönsaker steg för steg. Ett annat smart knep är att byta ut allt godis mot rawfood – att göra eget godis av nötter, fröer och kakao är som sagt relativt enkelt och man kan frossa med gott samvete.

Däremot krävs det mycket kunskap och förberedelser för den som väljer att bara äta rawfood – särskild vegansk. Väljer man exempelvis helt bort fisk är det viktigt att få koll på vilka råvaror som kan ersätta fiskens viktiga omega 3 eller vilka fröer som innehåller tillräckligt mycket protein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!