Det lutar åt guldfylld SM-säsong
En stor etta på ryggen markera vem som är bäst i Sverige och USA i backkörning för motorcyklar med sidovagn. Det är bara den som motståndarna kommer att se enligt Nyköpingskillarna Anders Nilsson (förare) och Tom Grindberg (burkslav).
Två raka SM-guld kan göra det. Annars är det två ödmjuka killar som möter upp i Bergshammar.
Vi vet att vi bara är brickor i ett mycket större spel. Allt måste fungera från minsta sponsor, säger Anders.
I helgen startar back-SM. Första deltävlingen avgörs i Tidaholm. Inte en av Nyköpingsduons favoritbackar:
Men numera spelar det egentligen ingen roll vilka backar vi åker i. Under två och ett halvt år har vi inte placerat oss sämre än på andra plats och för det mesta brukar det bara skilja några hundradels- eller tiondels sekunder.
Favoritbackarna ska annars vara raka.
Det ska gå fort, menar Anders.
Nytt för i år är att Nyköpingsteamet har två motorer att leka med. En roadracing motor, som inte är testade i tävlingssammanhang, och så den gamla.
Men den sparar vi till USA-resan.
Den 25 juni åker Anders och Tom nämligen över till Colorado Springs för att ställa upp i Pikes Peak, världens längst backtävling (26 juni). En tävling lite utöver det vanliga och som de faktiskt vann ifjol.
Vi startar på 2 800 meters höjd över havet och målet ligger på 4 300. Och vi kör en sträcka på två och en halv mil. Det är betydligt längre än vad vi brukar göra i Sverige.
Segertiden ifjol var 13.53,38. Ett backlopp i Sverige brukar ta slut efter 35 sekunder. Så det krävs lite extra av killarna.
Ja, jag har tränat hårt i vinter styrka, kondition och uthållighet och jag hoppas att Tom gjort detsamma.
Nu vet också duon vad de har att vänta sig.
Förra gången var jag lite spänd. Det var ju stup på 600-700 meter och inga vägräck så man tittade kanske lite för mycket på det, menar Anders.
Tacka sjutton för det.
I Tidaholm är vägdikena i varje fall inte riktiga lika djupa. Några problem med syretillförseln finns inte heller. Så seger är givetvis målsättningen, precis som i de andra tre SM-deltävlingarna (Skutskär i pingst, Arboga i augusti och Örebro andra helgen i september).
Dagsformen kommer att avgöra. Och så får man hoppas att inget går sönder. Men det är tur att vi har så bra sponsorer för då kan man hålla sig med skapliga grejer och sedan byta ut lite saker då och då, säger Anders.
Maskinen är fem år gammal men ingen av dem tycker att den behöver uppdateras.
När vi börjar förlora är det kanske dags att se vad man kan göra åt det, säger Tom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!