Det nya Europa som tema på bio
I tisdags var Tessinskolans tredje årskurs på Röda Kvarn och såg filmen Good Bye Lenin. Biobesöket var en del av skolfilmsprojektet Nära Ögat som just nu pågår på några av Nyköpings gymnasieskolor för åttonde året i rad. Sammanlagt 1 500 elever har gått på bio.
Marie tyckte att filmen var bra.
Jag hade redan sett filmen, men den var bra ändå. Den skiljer sig lite från andra filmer just på grund av att det inte är så många andra filmer som tar upp just det här ämnet, säger hon.
Det är dock inte bara eleverna i årskurs tre på Tessinskolan som har varit på bio. Skolfilmsprojektet Nära Ögat innebär att alla elever på de deltagande skolorna två gånger om året får möjligheten att gå på bio. Filmen får de sedan diskutera och reflektera över. Biobesöken kostar 25 kronor per person och är därför inte obligatoriska.
Temat för höstens filmer är Det nya Europa och lärarna valde att de tre årskurserna skulle se tre olika filmer. Alltså har enbart treorna sett Good Bye Lenin. De elever som går i årskurs ett såg istället filmen Kärlek och Uppror för ett par veckor sedan. Det är en tysk film om en tjej från Västberlin som möter en punkarkille från Östberlin och de blir stormförälskade. Men kärleken är inte enkel då man lever på olika sidor om Berlinmuren.
Årskurs två däremot fick se filmen Ingenmansland. En film om två fiender som under Bosnienkriget hamnar tillsammans i en skyttegrav.
Efter biobesöken ska filmerna följas upp. Tessineleverna har till exempel denna vecka fått lyssna på utrikeskorrespondenten Jan Mossander från Sveriges Radio som har hållit en föreläsning om Berlin. Föreläsningar är bara en del av efterarbetet. Eleverna får även diskutera, läsa artiklar och göra olika värderingsövningar.
Syftet med filmprojektet Nära Ögat är att få film att ingå som en självfallen del i undervisningen.
Genom film kan man på ett pedagogiskt sätt ta upp svåra ämnen som till exempel homosexualitet, krig och prostitution, samt ge upphov till diskussioner kring etik, lika värden och demokrati, säger Gunnel Alm Sköldén som tillsammans med Linda Klaesson leder projektet Nära Ögat i Nyköping.
Gunnel tycker också att det här är ett mycket bra och trevligt sätt att samarbeta med andra skolor.
Vårt mål den här hösten var att visa filmer som visade upp en bild av ett Europa som eleverna inte alls är vana vid, säger hon.
Fotnot: De skolor som deltar i projektet i år är Tessin-, Restaurang- och Öknaskolan samt Nyköpings Enskilda Gymnasium.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!