Det räcker inte att alla älskar Sörmland

Övrigt2001-08-23 22:14
Politiker och tjänstemän i Sörmlands kommuner sliter sitt hår. Varför vänder inte kurvorna uppåt? Trots den kraftiga inflyttningen till Stockholmsområdet är nybyggnationen i Sörmland bland den lägsta i landet.
Det talas mycket om Sörmland som ett alternativ till den snabbt växande huvudstaden. Storstaden som brottas med trångboddhet och stora trafikproblem, där de gamla inte får vistas utomhus för att personalen inte har tid och där mammorna skickas till grannlänen för att föda. Bara några mil från huvudstadens höga puls kan kommuner som Trosa, Gnesta, Nyköping och Oxelösund erbjuda ett billigare boende i stabila samhällen och vacker natur.
I en tid när stressen plågar människor som mest borde Sörmland kunna locka de utsjasade storstadsborna med ökad livskvalitet. Det är i alla fall så man vill framhålla länet i marknadsföringen. Men vad hjälper det att alla älskar Sörmland om folk inte vill flytta hit, säger Peter Eklund i SN, projektledare för länsstyrelsens utredning, som försöker ta reda på vad det är som hämmar bostadsbyggandet i Sörmland.
Ett av svaren kan man finna hos byggföretaget JM. I ett yttrande över Mälarregionens utveckling och tillväxt, ett projekt i Mälardalsrådets regi, pekas på några viktiga förutsättningar för en positiv utveckling i regionen: Viktigast av allt är att skapa möjligheter för den bästa utbildningen och att fler ungdomar väljer att fortsätta till högskolestudier. Därefter kommer kommunikationerna. Det bör inte ta längre tid än 45 minuter till Stockholms City. För det tredje behövs fler attraktiva bostadsområden, sjönära områden där folk vill bo.
Den bästa utbildningen, bra kommunikationer, nya designade bostadsområden och arbetsplatser med närhet till kultur och natur öppnar, enligt byggbranschen, nya möjligheter. Det finns något mer radikalt i Peter Eklunds och byggföretagets analys än vad man i förstone kan tycka. De antyder nämligen att det är människorna, inte företagen som måste ta täten i utvecklingen. Det handlar om att uppmuntra individens kompetens och entreprenörskap, något som kan tyckas stå i motsats till det allmänna kramandet av näringslivet.
Nyligen rapporterade länsstyrelsen att välutbildade unga kvinnor flyr länet medan lågutbildade män stannar kvar. När det gäller betyg, behörighet till vidarestudier och övergångar till högskola och universitet ligger Sörmland långt ner på rankinglistorna. Vem som helst inser vad följden blir av att enbart näringsliv som söker okvalificerad arbetskraft etablerar sig i regionen. Fler borde fundera över varför ungdomar som utbildar sig för framtiden känner sig tvingade att söka sig någon annanstans.
Politiker lokalt och regionalt har engagerat sig stort för att skapa en fungerande infrastruktur i regionen. Nu är det bara veckor kvar innan vi väntas få beskedet att järnvägen och flyget ska få möjligheter att transportera både människor och varor snabbt och effektivt. Frågan är hur politikernas planer ser ut när infrastrukturplanerna förverkligas?
En del partier anser att Sörmland skulle utvecklas bäst genom att ge marknaden friare tyglar. Andra förespråkar mer planering och politisk styrning. De som hittills har haft makten i Sörmland har i alla hänseenden en del att förklara varför länet inte har lyckats.
Politiker och planerare vrider och vänder på statistiken för att få den att se bättre ut. Men frågan är, vill de ha utveckling?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om