Det ser rätt mörkt ut för Mälarregionen
Citybanan i Stockholm är en förutsättning för att öka tågkapaciteten inte bara i Mälarregionen utan i hela landet. Det finns idag två spår som byggdes 1871. 132 år senare åker vi fortfarande på samma två spår. Då med 10 tåg per dygn. Idag med 500 tåg per dygn.
Resultatet av budgetförhandlingarna kan bli att Citybanan/Mälartunneln inte kommer att bli klar förrän efter 2015. Därmed skjuts även Ostlänken på en obestämd framtid. Och frågan är om den någonsin kommer till stånd. Det vore en katastrof för regionen och svensk tillväxt.
Bakgrunden är regeringens sparkrav på Banverket i våras på 5,5 miljarder kronor. Trots att det råder total politisk enighet i denna fråga, en historiskt unik enighet, och trots regeringens tydliga direktiv, har Banverket i sin reviderade plan över prioriterade järnvägsprojekt strukit Citybanan. Istället för att lägga pengar på landets viktigaste projekt vill man påbörja andra mindre kostsamma projekt. Banverket ser bara en enda möjlighet att kunna påbörja Citybanan, genom att låna pengar från Riksgälden.
Men där väntas Bosse Ringholm sätta sig på tvären. Med Göran Perssons ord ringande i öronen, att den som står i skuld icke är fri, tillämpar finansdepartementet en budgetdiciplin på gränsen till halsstarrig. Det är ett märkligt synsätt att betrakta alla lån som en inteckning i kommande generationer när det handlar om investeringar i järnvägsspår som kommer att användas av våra barn och barnbarn i hundratals år framåt.
Det ser mörkt ut för Mälarregionen. Av de utspel som gjorts hittills i samband med budgetförhandlingarna finns det inget som tyder på att Citybanan kommer att förverkligas som för övrigt är en av de 121 punkter som regeringen, miljöpartiet och vänstern har lovat uppfylla under mandatperioden.
Det är bra att regionens politiker protesterar högt. Men nu krävs det tuffare insatser än så för att det ska bli något resultat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!