Det som växer måste vårdas ömt
Det finns många skäl att glädjas åt både befolkningsökning och positiva inflyttningssiffror. En kommun som växer ger intryck av att gå i positiv riktning, det blir lättare att visa på framtidstro och illustrera såväl kommunens som länets attraktionskraft. Fler invånare ger oftast fler skattebetalare och därmed mer pengar för den vård, skola och omsorg som finansieras via skattsedeln. Men det är lätt att förblindas av statistiken. Man ska komma ihåg att dessa nya invånare inte främst flyttar hit för att fylla på kommunala skattkistor. De nyinflyttade har både mångskiftande behov av och önskemål om det som kommunen ska eller kan erbjuda i retur. En kommun som endast är intresserad av invånarna till dess att de flyttat in och därefter nonchalerar dem, skjuter snabbt och effektivt den egna attraktionskraften i sank.
Så här i skördetider är det lämpligt att påminna om att det som växer måste vårdas ömt. Sörmland har stora möjligheter. Prognoserna för framtiden pekar på en potentiellt mycket stor befolkningstillväxt. Men prognoser, har vi lärt oss av vädret den här sommaren, är inte oföränderliga fakta. Hur snabbt och mycket Sörmland växer fram till 2030 beror på hur bra vi lyckas marknadsföra framtidsvisionerna som ett attraktivt sörmländskt boende, hur bra kommunerna är på att ta hand om sina invånare och hur mycket som görs för att näringslivet ska stärkas och växa. Innan man ropar hej är det tillrådligt att även syna såväl nyföretagande som arbetslöshet och pendlingsförutsättningar närmare.
Länsstyrelsen i Sörmland höjer nu ett varningens finger för att folkökningstakten minskar. Här i Mälarregionen gick fler flyttlass till Västmanlands län och Uppsala län än till Södermanlands. Vid samma tid ifjol var Sörmland etta. Om det är tecken på att länet tappar attraktionskraft hos dem som söker sig till boenden i Mälardalen är inte givet, men det finns alltid anledning att påminna om att en befolkningsökning aldrig är garanterad. Den måste förtjänas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!