Trosa kommun planerar att upprätta en ny detaljplan inom fastigheten Södra Husby 5:36, där man vill bygga 100 nya lägenheter i flerbostadshus. Men först skall det genomföras en arkeologisk utredning i området, som omfattar en yta på ca åtta hektars åkermark. Det kan nämligen rymma fornlämningar, som gravfält eller boplatslämningar från järnåldern till historisk tid.
Området har aldrig varit föremål för någon arkeologisk utredning tidigare och har enligt länsstyrelsen en topografi som antyder att sannolikheten för att hitta fornlämningar är stor.
– Vi vet att det finns stor möjlighet för att hitta lämningar i det här området, det är därför vi har bedömt att det krävs en utredning. Det finns en del gravar på högsträckningarna runt om som kan indikera på att det finns något i området, säger Urban Mattsson, antikvarie och arkeolog på länsstyrelsen.
Gravfälten och gravarna i närheten som upptäcktes 1990, tyder på att sannolikheten för att hitta just boplatslämningar i Södra Husby är hög.
– Det är boplatslämningar som man framförallt ska titta efter då möjligheterna är stora att det finns en boplats som hör till gravarna runtomkring. Det kan vara stolphål, märken efter hus, gamla eldstäder, kulturlager som matrester och fynd som keramik.
Det första steget i den arkeologiska utredningen, som utförs av Sörmlands Arkeologi, kommer att dra i gång veckorna efter nyår och pågå i fyra dagar.
– Det beror lite på vädret när exakt arbetet drar i gång, det får inte vara för kallt.
Om arkeologerna påträffar några fornlämningar kan det krävas en fortsatt utredning, som kan ta längre tid beroende på vad det är man har hittat. Men det är inte säkert att man hittar något.
– Ibland händer det att man inte hittar något. Om så blir fallet är det okej från vår sida att kommunen driver vidare processen med detaljplanläggningen.
Kostnaden för utredningen beräknas uppgå till ca 138 200 kronor, en summa som kommunen kommer att stå för.