Dialys byggs på Kullbergska sjukhuset

Katrineholmsborna får sin egen dialysverksamhet på hemmasjukhuset Kullbergska, men det kommer att dröja flera år. Största hindret att snabbt etablera dialys på Kullbergska är inte brist på pengar utan på personal.

Övrigt2001-06-11 23:18
Idag får njursjuka dialys på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Det innebär långa och tröttande resor flera dagar i veckan för patienter som bor i mellersta Sörmland. För ett halvår sedan var cirka 20 personer från Katrineholmstrakten i behov av analys.
Det är en siffra som kommer att öka. Sörmlänningarna har större behov av dialys än riket i genomsnitt. Varje år ökar dialysbehovet med mellan sex och åtta procent. I takt med att antalet äldre ökar växer behovet av dialys. Enda alternativet till dialys är njurtransplantationer, men det är en verksamhet som minskar.
När ärendet behandlades av landstingsstyrelsen på måndagen var förslaget först att dialys ska starta på Kullbergska senast 2006. Beslutet blev istället att försöka starta så fort som möjligt.
Bland annat motsatte sig folkpartiet förslaget till dialys år 2006, utan vill att den ska komma igång redan under innevarande ekonomiska planperiod, det vill säga senast 2003. Det finns tillräckligt med patienter och det finns lokaler på Kullbergska. Ett par år bör räcka för att bygga om samt rekrytera och utbilda personal, hävdar folkpartiet.
Det blir länets båda hälso- och sjukvårdsnämnder som förbereder införandet av en tredje dialysenhet i Sörmland.
Från Nyköpings lasarett finns en tveksamhet till att man kan komma igång med en tredje dialysenhet i länet före 2006. Överläkare Hans Hjelm vid medicinkliniken anser att det är helt orealistiskt att kunna starta så snart som inom en två-treårsperiod. Det är bristen på utbildad personal som är stötestenen, i synnerhet bristen på njurspecialister.
Men från mellersta länet finns starka önskemål att snart kunna starta en dialys på Kullbergska för att minska patienternas tidsödande och tröttande resor till Nyköping och Eskilstuna.
Jag har stor respekt för vad läkarna säger, men finns det ändå en möjlighet att starta tidigare så gör vi det, sade landstingsrådet Alf Egnerfors (s) efter måndagens landstingsstyrelse.
Landstingsrådet Ulrika Ernving, (v) fyllde i med att Sörmland inte klarar sig med två dialysenheter på lång sikt, eftersom patientunderlaget ökar hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!