Dick S Jansson tröttnar aldrig på travsporten
Från gympalärare till travkusk. Djurintresset blev en livsstil för Dick S Jansson. Mormor och morfars hobby smittade av sig och sedan tio år tillbaka har han sysslan som yrke.
I hagen närmast huset går Mr Flo Fly och sprätter. Valack sedan i somras, men än spritter hormonerna i kroppen. Speciellt då Dick S Jansson tar ut nytillskottet i stallet. En tvåårig amerikanska, Sweet Broadway, som anlände som en drottning strax före jul.
Egentligen brukar jag låta tvååringar gå utan täcke, men hon var så fin så jag la på ett täcke, förklarar Dick lite generat.
Trots att hästarna är hans levebröd har synen på hans arbetskamrater inte förändrats så mycket genom åren. Han låter till exempel alla hästar gå ute varje dag.
De måste ju ha ett liv också, som han säger.
Det enda som mattats genom åren är tålamodet. Tålamodet man måste ha som tränare från det att man tar in hästen i stallet tills att den börjar visa resultat.
Jag var nog bättre på det förr, medger han. Då gav jag dem längre tid.
Just nu har Dick bara sju hästar som han tränar. Lite skillnad från början av 2000-talet då det stod 26 hästar
i stallet och han hade fyra anställda. Nu sköter han allt själv.
Men det kan vara bra att ha ett litet stall också. Nu kan jag matcha hästarna bättre.Välja vilka lopp som passar för dem, och om man får fel spår så behöver man inte ställa upp.
Det är många hästar som kommit och försvunnit från Dick S Janssons stall genom åren.
Så många att han varje gång måste ta sig en funderare på vad den häst han just då pratar om heter. Avelslinjerna däremot rinner som en porlande bäck ur munnen.
Några favoriter har han dock samlat på sig under åren. Hingsten Flo Cod, som sprang in över 300 000 kronor och som såldes förra året till exempel.
En bra travare. Startsnabb. Min mormor kunde ha kört honom.
Mamma Flo Flo hör också till favoriterna.
Hon sprang in runt 600 000 kronor och vann ett V75-lopp. Men hon är favorit mest för att det var en egen uppfödning. Det är alltid roligare om ens egna uppfödningar går och vinner.
Flo Cods helbror Mr Flo Fly finns fortfarande i stallet. Båda är efter Super Arnie, uppfödd i Tystberga och årets hingst 2005.
Ute i hagen finns också avkomman till den dopade Elitloppsvinnaren och Prix dAmerique vinnaren, Jag de Bellouet. Ett långbent brunt föl som just nu inte ser ut att kunna springa in några miljoner, men som har fina anor. Helsystern köptes av Olle Goop för ett tag sedan.
När de är så här unga så kan man bara gå efter blodlinj-erna. Det är först senare som man ser om huvudet är med.
I de rent amerikanska hästarna vet man att det finns mycket speed. I de franska är det styrkan man tittar efter.
Dick köper sina hästar mest på auktion. Gärna med fina blodlinjer, men med en och annan defekt. Han kan inte riktigt hänga med i budgivningen då tränarna har tjocka plånböcker.
Defekten, ja det kan vara att de är lite för små, säger han.
Den lilla madamen, som han så stolt visar upp på gårdsplanen kan bli nästa favorit. Hon är efter en välkänd, prisbelönt amerikansk hingst och har så här långt varit lättlärd.
Jag har kört in henne och forstätter hon så här ställer jag upp i ett lopp i år, säger Dick, som under åren avverkat en hel del lopp.
Ifjol blev det bara 30 lopp på grund av att det fanns mest unghästar i stallet. I år hoppas han kunna komma upp i det dubbla.
Brodern Jimmy är amatörtränare, själv blev Dick proffs-tränare 1997. Mycket beroende på skattetekniska skäl. Som amatörtränare får man bara träna och köra sina egna hästar.
Bröderna startade sin verksamhet så tidigt som på 1970-talet.
Vinsten i Drottningens pokal 1997 med Arnie Super Girl, på en lärlingslicens, är än så länge höjdpunkten i karriären. Sedan dess har han bland annat kunnat räkna in sexsju segrar på V75 och en segerprocent på tio. 1998 blev han också vald till årets tränare på Sundbyholm.
Men resultat är en färskvara för travtränare. Ena stunden kan man ha stallet fullt för att i nästa bli av med hälften om hästägarna så vill.
Men jag håller egentligen på med det här för att det är kul. Annars skulle jag ha slutat för länge sedan, säger Dick S Jansson.
Titta i kylskåpet, svarar han på frågan om det går att leva på lönen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!