Barn- och utbildningsnämnden ska på sitt sammanträde på tisdagen fatta beslut om att flytta investeringspengar från förra året till årets budget. Det handlar bland annat om 625 000 kronor för digitala investeringar i grund- och förskolan. Pengarna ska användas till både datorer, surfplattor och andra typer av digital utrustning till klassrummen.
Till hösten kommer eleverna i årskurs 7 få en typ av bärbar dator utan hårddisk. I de lägre åldrarna får varje skola välja en årskurs där eleverna får varsin surfplatta. Satsningen rullar sedan på de kommande åren tills dess att det finns lika många plattor och datorer som elever i grundskolan.
‒Vi tar en årskurs per år för att kostnaden inte ska bli för stor, säger Christina Thunberg, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Hur ska ni använda tekniken i undervisningen?
‒Det här är inte en teknisk satsning i första hand, utan en pedagogisk. Vi inleder ett samarbete med ett utvecklingsföretag så att alla lärare, och på sikt även förskollärare, ska få adekvat kompetensutveckling.
Många kommuner har redan genomfört liknande satsningar, är ni inte lite sent ute?
‒Om man ska vara krass så kan det faktiskt vara bra att vara lite sent ute, då kan man lära av andras misstag, säger Christina Thunberg.
Just nu samsas Gnestas omkring 1 000 grundskoleelever om 400 datorer.
I november förra året antog nämnden en "strategi för digitalt lärande", som togs fram utifrån Skolverkets nationella riktlinjer.
‒Som samhället ser ut nu finns det digitala verktyg i alla yrken och sammanhang. Det här handlar om att rusta barnen för den digitala värld vi är på väg in i, och att förbättra resultat och utveckla pedagogiken i skolan, säger Annika Eriksson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.