Djungelgurka odlad i hästbajs – delikatess på Aptitrundan

På söndag startar Aptitrundan igen. Då kan besökare inhandla Anders Nielsens vindruvor, jordärtskockor och – djungelgurkor.

Jag har varit med sedan starten och tycker att det är kul när ekologisk närodlad mat lyfts fram på det här sättet, säger Anders Nielsen,odlare.

Jag har varit med sedan starten och tycker att det är kul när ekologisk närodlad mat lyfts fram på det här sättet, säger Anders Nielsen,odlare.

Foto:

Övrigt2017-09-08 06:00

En sjö, gott om hästgödsel och ett söderläge. Det och en stor portion experimentlusta har fått Anders Nielsens trädgård vid Lövsunds säteri, inte långt från Runtuna, att frodas under sommaren.

I helgen deltar han i den populära Aptitrundan, där lokala matproducenter bjuder in sina gäster för att visa sina varor i ursprungsmiljön.

‒Jag har varit med sedan starten och tycker att det är kul när ekologisk närodlad mat lyfts fram på det här sättet, säger han.

Anders Nielsen använder säteriets stora tillgång till hästgödsel på odlingarna och hoppar över besprutning. Något som innebär att kålen, potatisen och alla andra grönsaker och frukter i trädgården är ekologiskt odlade.

Tomaterna är hans specialintresse och Anders Nielsens har tagit frön från egna produktionen sedan starten 2005.

Men det som sticker ut i mängden av grönsaker är djungelgurkan. Den påminner om en bebismelon men är en gurkväxt.

– Det här är nytt för i år och är en riktig delikatess, säger han om grönsaken som har en syrligare smak än slanggurkan.

I ett av de tre växthusen, precis intill ett aprikosträd och ett fikonträd, finns en liten dammliknande konstruktion. Sjövatten pumpas upp och ut genom ett fontänansikte. I botten på dammen finns ett nät och sand. Med en slang kopplad till karet droppbevattnas sedan tomaterna.

– Det blir som en egen liten filteranläggning, säger han

Det är sjunde gången som Aptitrundan anordnas i länet. Syftet är att hjälpa deltagarna med marknadsföringen och få kunderna att hitta till de mindre kända gårdsbutikerna. Arrangerar gör Sörmlands Matkluster, en intresseförening för cirka hundra lokala matproducenter.

Så hittar du under Aptitrundan

Under Aptitrundan 2017 tar ett 50-tal sörmländska gårdar, restauranger och matproducenter emot gäster i jakt på närodlade delikatesser. Alla deltagare i Aptitrundan 2017 finns listade med karta på: www.aptitrundan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!