Djur och deras människor på Konsthallen i sommar
Hästar som älskas av sina ägare, lagårdskossor som nyfiket blickar in i kameraobjektivet och dansande björnar som stuvas in i bilens bagagerum mellan framträdandena. Sommarens tre fotoutställningar på Konsthallen i Nyköping handlar om banden mellan människa och djur.
Yvette är en av alla de människor som den världsberömde naturfotografen Mattias Klum valt att skildra i sin bok och fotoutställning Hästfolk.
På Konsthallen i Nyköping kan man under sommaren möta ett urval av hans hästfolk från den svenska dressyrryttarinnan Tinne som har blanka ridstövlar och en glänsande ryktad häst till den mongoliske nomaden Choidoy som låter sina hästar leva under bar himmel på stäppen och aldrig ens tänkt tanken på kraftfoder.
I svartvita fotografier skildras relationerna mellan människa och häst.
Här finns cirkusryttarinnan Gaby som inte tycker att hästen bryr sig ett dugg om henne och 18-åriga Grace som lever i ett av Dublins slumområden och fullkomligen avgudar ridskolehästen Pegasus.
Mattias Klums bilder handlar om hur man är som människa i förhållande till hästen. Här finns alla slags relationer, säger Anita Lindström på Sörmlands Museum.
Bandet mellan människa och djur står i centrum för alla de tre fotoutställningar som Konsthallen visar under sommaren.
Förutom Mattias Klum är det Hendrik Zeitler och Albin Biblom som ställer ut sina fotografier.
Hendrik Zeitler har släpat hela utrustningen för porträttfotografing till en ladugård och tagit stora porträttbilder på kossorna. Nyfiket tittar de betraktaren rakt i ögonen och fotografierna väcker massor av känslor. Mest av allt har man lust att klia kossorna i pannans inbjudande pälsvirvel.
Albin Biblom är svensk fotograf bosatt i Berlin och fotografierna på dansande björnar har han tagit i Bulgarien.
Det var efter ett besök på en rysk cirkus som Albin Biblom blev fascinerad av björnar. Han for till Sofia och levde under flera månader med en av de romska familjer i Bulgarien som livnär sig som björndomptörer.
Fotografierna är på samma gång drastiskt underhållande och en dokumentation av den fattigdom som familjerna lever i. Något större överflöd finns inte, men en sliten Lada har familjen ändå.
I bagagerummet på den stuvas björnen in när hon ska forslas mellan framträdandena och få in lite turistpengar till sina ägare.
Jag tycker att de här bilderna är väldigt spännande. Först tänker man spontant att det är synd om björnarna, men när man tittat lite närmare så börjar man undra om det inte är mer synd om människorna, säger Anita Lindström.
Att visa fotografi på sommaren är ett bra sätt att locka folk till museet. Det upptäckte Sörmlands Museum förra året då utställningen med National Geographic-bilder (bland annat av Mattias Klum) drog stor publik till Konsthallen.
Vi vill gärna bjuda folk på något trevligt under sommaren, säger Anita Lindström. Fotografi är lätt att ta till sig och på en sådan här utställning är det mycket att titta på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!