Djurskyddet säkrastrots veterinärbrist
Djurskyddet är säkrat och semestrarna räddade för de fyra distriktsveterinärerna i Nyköping. Vi hade tur som fick tag på en vikarie, säger veterinär Gunilla Thyreen.
Djurskyddet är inte hotat. Men vi kan få skjuta upp sånt som inte är akut, säger Gunilla Thyreen.
Vår och försommar är högsäsong för stordjursveterinärerna. Idag kastrerar Gunilla en kalv och vaccinerar häst och hund hos Maria Bergenlid på Kärrboda gård utanför Nyköping. En kalv som fått komplikationer efter kastrering ska undersökas och de sistfödda kalvarna i ladugården får sina små hornstumparna bortbrända. Hornen tas bort för att djuren inte ska skada varandra eller sina ägare.
Det här är ett typiskt vårbesök, säger Gunilla Thyreen.
Hon hoppas att djurägare försöker boka in vaccinationer och annat som inte brådskar innan semestrarna börjar.
Under semestrarna är det vanligt att privatpraktiserande veterinärer hänvisar till oss, vi kan få svårt att hinna med, säger hon.
Veterinärhögskolan tar in 72 elever varje år. Efter fem och ett halvt års heltidsstudier får eleverna sin legitimation. Hittills har veterinärstationerna kunnat förlita sig på femteårsstudenter som vill sommarjobba, men den tiden är över, säger Johan Beck Friis, informationschef vid intresseorganisationen Sveriges Veterinärförbund.
Studenterna värderar sin fritid på ett annat sätt. De vill vara lediga med familjen eller ut och resa. När vi träffade femte årskursen på veterinärprogrammet häromdagen sa de flesta att de skulle jobba en del av sommaren men inte hela. Tidigare har det också varit vanligt att yngre nyutbildade veterinärer vikarierat på nya ställen under sommaren för att utvecklas. Så är det inte längre.
På Kärrboda har de 20 kossorna kalvat utan problem i år och Maria Bergenlid har inte behövt kalla på veterinärhjälp.
Men om något går fel vid en kalvning eller lamning är det verkligen bråttom. Då är det viktigt att snabbt få tag i veterinär, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!