Domen mot Green gör hetslagen otydlig
Tingsrätten i Kalmar ansåg i sin dom att pastor Greens uttalanden om homosexuella var straffbart och dömde honom till en månads fängelse. Hovrätten konstaterar i den friande domen att gränsdragningen mellan tillåtet och otillåtet är oklar. Så borde det inte vara. Lagen om hets mot folkgrupp utvidgades 2003 till att även omfatta homosexuella. Det är straffbart att uttrycka ringaktning eller missaktning mot någon på grund av dennes sexuella läggning.
Nu handlar det inte enbart om gränsen mellan yttrandefrihet och straffbara uttalanden. Här står också skydd av minoritet mot religionsfrihet. Riksdagens konstitutionsutskott har sagt att predikosituationer normalt ligger utanför det straffbara. Att citera religiösa urkunder och endast uppmana åhörarna till att följa urkundens inriktning är tillåtet. Frågan är om KU därmed anser att det är okey för en pastor att beskriva homosexuella som en cancersvulst på samhällskroppen.
Stämningarna i 30-talets Tyskland finns fortfarande i många människors medvetande. Och de minns vad den tidens ledare menade med att ta bort det de såg som cancersvulster och vad den moralen och etiken stod för.
Det finns en långtgående rätt att tolka bibeln men någonstans går gränsen. Det säger lagen. Det vore absurt om just predikstolen skulle vara en frizon att framföra vilka kränkande dumheter som helst i. Religionen och dess heliga skrifter har alltid använts av dem som velat missbruka makten. Inte i någon religions namn ska vi acceptera att man avviker från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.
Hovrättens dom är förhoppningsvis inte den slutgiltiga. Då det saknas prejudikat på området torde det finns starka skäl att överklaga domen till Högsta domstolen. Ingen ska straffas för sin åsikts skull, men lagen förbjuder att man hetsar mot homosexuella. Däremot bör man noga överväga en annan påföljd än fängelse. Pastor Green förtjänar inte något martyrskap. Fördomar och okunskap bekämpas bäst med goda argument och nya insikter. En lämplig påföljd kan därför vara böter och samhällstjänst. Varför inte i garderoben på Gaygalan?
Catharina Håkansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!