Dramatiken närmar sig klimax

Ordet katastrof har under det senaste året blivit allt mer förknippat med Grekland. Det har tragglats in absurdum om hur EU ska handskas med krislandet. I förra veckan utkristalliserades äntligen två tydliga färdriktningar. De ligger till grund för finansministrarnas möte som drar igång i Bryssel i dag.

Övrigt2012-02-20 05:00

Den ena uppfattningen är att EU och Grekland äntligen är på rätt köl. Landet kommer inte gå statsbankrutt tack vare avtal mellan staten och den privata sektorn och förhoppningsvis kommer obligationsnedskrivningar på pränt, sade finansminister Anders Borg efter EU-nämndens möte i fredags. Europeiska centralbanken (ECB) har garderat sig för att inte skadas av Grekland. Italien och Spanien anstränger sig ordentligt, i USA och Asien kan vi vänta oss svarta siffror, sammanfattade en optimistisk finansminister.
Den andra allt tydligare uppfattningen är att Grekland helt sonika borde lämna euron. Nu vågar allt fler säga det högt. Den nederländska EU-kommissionären Neelie Kroes slår fast att de inte vore ett problem för EU. Unionen har rustat sig för en grekisk exit, nu kan det bli verklighet, enligt Kroes. Allt fler röster både inom och utanför krislandets gränser säger att det skulle vara bättre för alla parter om eurogruppen krympte med en medlem.

Grekland har varit i lågkonjunktur i fem år. ECB, politiker och EU-medborgare är rejält trötta på att ingen löser problemen. Skuldsummorna och orden om euroflykt har lett till dramatik på hög nivå. Om Grekland kan leva upp till kraven för nya krislån avslöjas på finansministermötet i kväll. Blir det rött kort, blir diskussionen om en ny drachma på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om