Du kan sälja glass utan rätt grammatik

Få begrepp väcker så mycket fördomar som förorter. Inte många av Sveriges politiker, opinionsbildare och andra makthavare bor i miljonprogrammens ­omdebatterade hyreskaserner. Ännu färre väljer att flytta dit. Förorterna har under de senaste ­decennierna gått igenom vad som i Storbritannien kallas för ”white flight”.

Övrigt2009-12-08 05:00

I takt med att en växande del av svenskarna fått möjlighet att flytta till egnahem, har städernas kranskommuner vuxit fram som ett självklart alternativ för de familjer som miljonprogrammen en gång byggdes för.
Innerstädernas hyresregleringar har under samma period satt marknaden ur spel. Regleringarna missgynnar befolkningsgrupper utan sociala kontakter. Miljonprogrammens lägenheter har därför fyllts av nyanlända flykting- och invandargrupper. Utvecklingen har skapat kluster av utanförskap på behörigt avstånd från medelklassens nylackerade trädgårdsmöbler.
Särskilt känsliga för oroliga boendemiljöer är barnfamiljer. När inte ens en lokal profil som Nalin Pekgul (S) i Tensta känner sig helt säker på om hon vill bo kvar upprepar sig återigen mönstret från Storbritannien. När den invandrade medelklassen får råd, flyttar även denna i hög utsträckning från områden som Botkyrka, Biskopsgården och Brandkärr.

Kvar blir invånare varav många – inte alla – är beroende av bidrag för sin försörjning. I flera av miljonprogrammen saknar majoriteten invånare eget arbete. Även om lokala eldsjälar gör beundransvärda insatser för att lyfta förorternas status blir självbilden därefter. Bilar som brinner blir plötsligt identitetsstärkande. Du kan alltid vara bäst på att vara sämst.
För att bryta utvecklingen i förorterna vill Moderaterna nu införa bonus i skolor vilka förbättrar resultaten i svenska. Till skillnad från Folkpartiets förslag om säkerhetspoliser i skolkorridorerna använder M positiva incitament. Det är bra. Baksidan på myntet är att Moderaternas förslag stärker bilden av skilda världar i våra städer.

Låt oss vara ärliga. Hjälper språkbonus i skolan 15-åriga Mirsad att få ett sommarjobb framför jämnåriga Martin? Förmodligen inte. Mirsad och Martin bor inte längre i samma område, går inte längre i samma skola. När Martins granne ska anställa en sommarjobbare får inte Mirsad jobbet i vilket fall som helst.
Vad som hjälper både Mirsad och Martin är fler lokala företag i förorterna och lägre trösklar in till arbetsmarknaden. Huruvida Mirsad behöver kunna en korrekt grammatik för att sälja glass på sommarlovet – och i förlängningen skaffa ett mer kvalificerat arbete – är underordnat reformer som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter.
Enbart särregler löser inte segregation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om