Dyr vår för bryggägare
Det höga vattenståndet gör att fasta bryggor trycks sönder. För personer med egen brygga väntar därför en hel del snickrande i vår.
Det här är unikt. Så här högt vatten under så här lång tid har jag inte sett sedan slutet av 1980-talet och jag har bott här sedan 1952, säger Lars-Åke Bergquist och gör sig redo för att ta sin lilla båt ut till sommarsstugan på Hasselö-Bergö utanför Oxelösund.
Där ska han titta till en sjöbod där vattnet står i golvnivå. För stugägare med bryggor kan vattnet nu ställa till stora problem.
Framförallt dåliga bryggor kommer att stryka med. De kommer att mista en och annan planka, säger Lars-Åke Bergquist.
I lilla gästhamnen står Hans Holmberg och hjälper Kjell Andersson på Femöre Marina med en betongpontonbrygga som slitit sig. Den ska dras till Fiskehamnen för att lagas.
Det är en kätting som gått nu när det varit så blåsigt. Bryggan har skavt mot stenarna här och fått ett hål i botten.
När vädrets makter kan slita loss en betongbrygga är hoppet inte stort för privatpersoners små fasta träbryggor. Enligt SMHI ska kylan hålla i sig under veckan vilket gör att bryggorna kan frysas in helt i is.
Hur bryggorna kommer att klara sig beror på hur rejält man byggt dom. Det blir mycket tryck underifrån med allt vatten nu, säger Hans Holmberg.
Den högsta noteringen för vattenståndet under de senaste två dygnen vid SMHI:s mätstation i Marviken, i närheten av Oxelösund, är 80 centimeter över det normala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!