Dyrare för eleverna när musikskolan skär ned

Det blir dyrare att spela i Musikskolan. Samtidigt som antalet elever minskas. De kommande nedskärningarna i Nyköpings kommun fortsätter att slå mot barnen.Terminsavgiften höjs från 700 till 1000 kronor. Samtidigt blir det intagningsstopp för flera instrument. Trots att kön av spelsugna elever redan är lång.

Övrigt2003-09-09 18:52
Det är bedrövligt. Om de här planerna blir verklighet måste vi säga upp personal och kön med elever kommer att bli ännu längre, säger Musikskolans rektor Mattias Dahlström.
Riktigt hur Musikskolan ska klara nedskärningskraven, vet inte Mattias Dahlström. Men redan nu är det klart att det blir intagningsstopp för de instrument där Musikskolan idag har vikarierande lärare. Detta trots att 60 barn redan står i kö för att få börja spela.

Christer Haglund är en av många föräldrar som kan räkna med dyrare avgifter, om budgetförslaget går igenom. Hans son Daniel har spelat
piano i Nyköpings Musikskola ett drygt år.
Eftersom de bara spelar en kvart varje gång är det ganska mycket pengar, säger Christer Haglund.
Men även om Daniels pianospel blir dyrare efter nyår kommer han att få fortsätta spela.
Det är ju Daniels intresse. Men 1000 kronor per termin känns verkligen som en maxgräns.
Ola From är lärare i kontrabas på Nyköpings Musikskola. Även om föräldrar sällan klagar på terminsavgiften, händer det att de konstaterar att det är mycket pengar.
Jag kan tänka mig att det blir kämpigt om man har många barn i musikskolan. Det här känns som en olycklig väg. Det är inte så väldigt länge sedan det var gratis att spela i många musikskolor.
Ola From sitter dessutom i Filharmoniska Sällskapets styrelse och är bekymrad över hur nedskärningar inom Musikskolan kan påverka Nyköpings symfoniorkester.
Vi har ju tidigare haft många musikskoleelever i
orkestern. Om Musikskolan krymper kommer vi att känna av det i Filharmoniska Sällskapet. Vi har redan nu svårt att få ihop tillräckligt många duktiga musiker och får hyra in dyra frilansmusiker till konserterna.

Mattias Dahlström oroar sig för att nedskärningarna på sikt ska äventyra till exempel skolans egen blåsorkester. Blir eleverna för få finns helt enkelt inte tillräckligt många som kan spela i orkestern.
Musikskolans planerade samarbete med Nyköpings barnkulturcentrum går också i stöpet, eftersom budgetförslaget innebär att all barnkulturverksamhet i Gripemuseet läggs ner från årsskiftet.
Vi har precis börjat ett samarbete med spädbarnsrytmik och skulle vara med i Gripemuseets skolsatsning med medeltidstema. Det kändes som om det äntligen skulle kunna växa fram någon sorts kulturskola i Nyköping. Det vore väldigt trist om den möjligheten försvann nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!