Dyrare mediciner bekymrar landstingen
Kostnader för läkemedel fortsätter att stiga, vilket bekymrar landstingen som numera delar betalningsansvaret. En anledning är att nya och effektivare läkemedel som är dyra tillkommit.
Eftersom flera av de nya läkemedlen kan förhindra sjukhusbehandling behöver de inte bli dyrare i längden.
Även om antalet recept och även läkemedelskostnader ökat i såväl Sörmland som i riket fortsätter ökningtakten att vara relativt låg. Men som delvis betalningsansvarig vill landstinget naturligtvis bevaka kostnadsutvecklingen.
Solveig Rosenberg påpekar att det är totalkostnaden som ökat.
Volymökningen är däremot inte så stor.
Största försäljningen utgörs av läkemedel i gruppen för hjärta och kretslopp. Den försäljningen har ökat med 11 miljoner kronor, samma ökning som under 2000.
Verkliga storsäljaren idag heter Zocord, ett blodfettsänkande medel. Zocord såldes för 23,5 miljoner kronor förra året, en ökning med 5,3 miljoner kronor.
Därmed har Zocord gått om magsårsmedicinen Losec MUPS som största enskilda preparat. Losec har fått flera och billigare uppföljare.
Landstinget redovisar läget inom öppenvården i Sörmland. Antalet apotekshanterade recept har ökat.
Sörmlandsdistriktet av Pensionärernas Riksorganisation tipsar landstingets läkemedelskommitté om hur kostnaden för läkemedel kan minskas.
Runt 60 miljoner kronor av den drygt halva miljard som läkemedel i öppenvård kostar varje år beräknas vara svinn. Oanvända läkemedel lämnas tillbaka till apotek eller försvinner på annat vis.
Enligt PRO kan det bero på att det skrivs ut för mycket läkemedel och att vissa mediciner ger biverkningar. Därför föreslår PRO att läkare första gången ska skriva ut provförpackning.
PRO vill även ha samkörning av olika register, så att alla läkares förskrivningar till en och samma patient blir kända.
Provförpackningar har funnits i flera år. Dagens läkare brukar också skriva ut billigare alternativ om sådana finns, säger Solveig Rosenberg.
Hon tycker att landstingets läkemedelskommitté har god kontroll över läkedelsförbrukningen inom öppenvården.
Lagen om sekretess förbjuder samkörning av register.
En möjlighet kunde kanske vara att patienten gav sitt medgivande, säger apotekschefen.
Men detta kan inte genomföras utan lagändring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!