Dyrt för arbetsgivare med sjuk personal

Jobbigt för den anställda, kostsamt för arbetsgivaren. Att minska sjukskrivningar är något alla vinner på.

Konsulten Catharian Rehnström på Nyckelringen uppmanar alla att lära sig mer om tidiga tecken på sjuklig stress.

Konsulten Catharian Rehnström på Nyckelringen uppmanar alla att lära sig mer om tidiga tecken på sjuklig stress.

Foto:

Övrigt2017-03-10 06:01

Sedan förra året har arbetsgivaren ett större ansvar att ha en så bra arbetsmiljö att sjukskrivningar undviks. Arbetet med en bra organisatorisk och social arbetsmiljö ska pågå ständigt.

I en tid med slimmade arbetsplatser, höga krav och många omorganisationer är det stor risk att stressen blir så stor hos de anställda att det leder till att de mår dåligt. Tidigare fanns inbyggda arbetsmoment som kunde vara ett tillfälle till vila. Men nu ökar produktiviteten hela tiden och sådana moment är bortrationaliserade.

Konsulten Catharina Rehnström arbetar på Nyckelringen, ett lokalt företagsnätverk i Nyköping som samarbetar i personalfrågor.

Hon konstaterar att många företag numera inte bemannar för att klara av normala arbetsförhållanden, det vill säga att personal ibland är föräldraledig, har en sjukdag eller ska lära upp nya personer och därför inte kan prestera fullt ut med de egna sysslorna. Personal som slutar ersätts inte, utan arbetsuppgifterna fördelas ut. Alla dessa luckor förväntas fyllas av kollegorna.

– Det som fungerar på kort sikt blir en permanent lösning. Men om det ska vara hållbart i längden måste personalen orka även efter jobbet.

Allra bäst är det om negativa mönster kan brytas i tid, säger hon. Då krävs att både chefer och kollegor blir bättre på att upptäcka varningssignaler.

– Om sömnen är påverkad så är det en sen varningssignal. En del av sjuksomsbilden är att inte själv se signalerna, utan att säga att "det blir bättre efter projektet/semestern". Man tappar överblicken och kan inte sortera band uppgifterna.

Det är en ledningsfråga att skaffa egen kunskap om hur stress som kan leda till sjukdom ser ut i början och att ha en så bra dialog på arbetsplatsen att man pratar öppet om arbetsförhållandena, anser Catharina Rehnström. Och att det finns möjlighet till återhämtning.

– Olika arbetsplatser behöver olika sorters pauser. Använder man hjärnan mycket kan det vara bra att sitta ner och prata och skratta en stund för att kunna ta nya tag. Men det finns även arbetsplatser där man tar för långa raster. Det här måste man komma överens om tillsammans.

Oxelösunds kommun har tagit arbetsgivaransvaret på allvar och är noga med att utbilda.

– Alla nya chefer och skyddsombud får direkt gå en tredagars grundkurs i systematiskt arbetsmiljöarbete. Sedan fyller vi på med vidareutbildningar, säger personalkonsulten Annette Henriksson.

Även om våra livspussel är belastande med all information och snabba förändringar så måste arbetsgivarna titta på vad vi kan göra. Det är viktigt med en tydlighet i vad som förväntas, vilka krav som finns, annars skapar det en stress. Konflikter skapar också stress.

Inom kommunen har alla chefer fått göra en riskbedömning för att hitta punkter med för hög arbetsbelastning och kunna åtgärda det. Ett exempel är schemaläggning, att det har varit problem att få tag i vikarier, vilket påverkar personalen.

– Vissa yrken, som socionomer, sjuksköterskor och förskollärare, är svårare att hitta vikarier till. Vi måste visa att vi är en attraktiv arbetsgivare, som satsar mycket på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, säger Annette Henriksson.

De anställda får gå på inspirerande föreläsningar, kommunen köper in prova-på-aktiviteter som yoga, löpträning och annat.

– Och just nu har vi ett projekt med mental återhämtling på arbetstid. Vid en förskola får personalen gå ifrån 15 minuter två gånger i veckan för att sitta i en massagestol och lyssna på ett mentalt program. Vi har redan fått väldigt positiva reaktioner på det.

Välmående på jobbet handlar enligt Annette Henriksson om ett bra ledarskap och kollegor och om att bli sedd och uppskattad.

– Det måste vi alla hjälpas åt med.

Olika stadier

Man kan dela in stressdrabbade personer i fyra olika grupper, enligt Catharina Rehnström på Nyckelringen. Både personen själv och arbetsgivaren vinner mycket på att insatser sätts in tidigt.

1. Friska personer där arbetsgivaren har noterat signaler tidigt och omedelbart agerat relevant förebyggande med gott resultat, det vill säga i god tid innan sjukskrivning ens var aktuellt.

2. Personer som har en lång rad ganska allvarliga symptom men som fortsätter att arbeta utan att sjukskriva sig till exempel genom att ta ut semesterdagar, ta ut komp, förkorta sin arbetstid, få ändrade arbetsuppgifter etc.

3. Personer som har varit sjukskrivna i en eller flera kortare omgångar men som nu klarar sitt gamla eller ett nytt arbete igen efter viss anpassning. De har fått behandling och också ändrat sitt eget beteende, lärt känna sig själva, skaffat sig egna copingverktyg, tränat upp sin förmåga att säga nej, tagit bort vissa ansvarsområden osv.

4. Personer som drabbats av lång sjukskrivning och där återgång i egna arbetet ofta inte är möjlig..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om