Det var under fredagskvällen den 16 mars som en hamnarbetare i 20-årsåldern kom in i ett syrefattigt utrymme fyllt med koloxid ombord på ett fartyg som fraktade kol. Han förlorade troligtvis medvetandet och hittades senare av sina arbetskamrater, fördes till Karolinska sjukhuset och dödförklarades under lördagen.
– Vi har grävt igenom problematiken och vet vad som hänt. Nu tar vi fram en åtgärdsplan för att det aldrig ska kunna hända igen. Sedan är det alltid så att man hittar sådant som kan förbättras och det passar vi på att göra, säger Oxelösunds hamns vd Erik Zetterlund.
Kan du ge något exempel på vad som finns med i åtgärdsplanen?
– Vi förser all personal med gasmätare i deras egen utrustning. Alla som vistas ombord på ett fartyg ska vara säkra på att de inte riskerar att överraskas av farliga gaser. Och det här är något som de ska ha på sig oavsett fartyg och godstyp. Vi har börjat med detta i stadshamnen och kommer att fortsätta med SSAB:s stålkaj så fort det finns tillgängliga gasmätare till alla, säger Erik Zetterlund.
Gasmätare är något som har funnits i Oxelösunds hamn sedan tidigare, men inget som all personal haft på sig.
– Visst har vi det i dag, men nu gör vi det till en del i den personliga skyddsutrustningen, fortsätter Zetterlund.
Jag har hört att ytterligare en person som kom in i utrymmet i fartyget förlorade medvetandet – stämmer det?
– I räddningsaktionen var det flera som blev påverkade av koloxid som fanns i ett stängt utrymme. Det är en erfarenhet av olyckan, att vi behöver utbilda personalen hur de genomför en räddningsaktion på ett säkert sätt.
Så det var ingen mer som förlorade medvetandet under räddningsaktionen?
– Det var flera som blev påverkade, så är det.
Under fredagen kommer personalen vid Oxelösunds hamn att hålla en tyst minut för sin avlidne arbetskamrat.