Efter förra årets kaos – skolchefen ser positivt på Tomtaklintskolans framtid

Konsultföretaget PWC har granskat Tomtaklintskolan efter förra årets händelser. Granskningen visar att det fortfarande finns förbättringsområden på skolan men att det har blivit bättre.

Cecilia Engstrand tycker att det har blivit en tydligare arbetsfördelning på skolan, rektor på Tomtaklintskolan.

Cecilia Engstrand tycker att det har blivit en tydligare arbetsfördelning på skolan, rektor på Tomtaklintskolan.

Foto:

Övrigt2019-01-21 09:00

Förra läsåret var stökigt på Tomtaklintskolan, flera lärare slutade och allt kulminerade i mars 2018 det rapporterade SN den 19 mars.

I maj beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunchefen Johan Sandlund skulle få i uppdrag att tillsätta en extern utredning av skolan.

I oktober blev det klart att konsultföretaget PWC fick uppdraget och nu har kommunen fått resultatet. Det visade att det fortfarande finns saker som behöver förbättras på skolan, bland annat råder det oklarheter kring vilket arbetslag som lärarna tillhör.

– Tanken med den här rapporten är ge så bra möjligheter framåt som det bara går. En del saker i rapporten stämmer överens med vår egen analys, exempelvis rekrytering av en förstärkt ledning. Det måste finnas tydligare information från ledningsgruppen, där tycker jag att rektorn och den nya ledningen har kommit långt. Det finns fortfarande en hel del arbete kvar men jag tycker att vi är på rätt väg, säger Mats Larsson, skolchef Trosa kommun.

Mellan vår- och höstterminen 2017 ökade elevernas frånvaro. Enligt rapporten beror det till stor del på schemaläggningen, dagarna har inte varit sammanhängande utan eleverna har haft långa håltimmar. Ett mål är att det ska bli mer sammanhängande dagar.

– Jag och ledningsgruppen har suttit ner med PWC. Vi har identifierat flera saker bland annat schemaläggningen. Vi har ändrat så att dagarna är mer sammanhängande för eleverna. Det har gjort att vi i personalen har fått loss tid på eftermiddagarna för möten, så vi kan utveckla vårt arbete, säger Cecilia Engstrand, rektor på Tomtaklintskolan.

I måndags presenterades rapporten för kommunens politiker, en av de som reagerade på rapporten var oppositionsrådet, Magnus Johansson (S).

– Det jag är mest kritisk till är kanske det som inte finns med i rapporten. Det är att det tog så lång tid innan det blev någon utifrån skolan som reagerade. Det jag är kritisk till är kommunikationen mellan skolkontoret och politiken, det är viktigt att vi lär av detta så det inte sker på någon annan skola, säger Magnus Johansson (S).

Humanistiska nämndens ordförande, Michael Swedberg (M), ser positivt på framtiden för Tomtaklintskolan.

– Jag tycker att det känns bra, PWC har gjort en liknande analys och vi är redan i gång med arbetet. Vi har en ny rektor som har tagit tag i saker. Jag tycker att kommunikationen gick snabbt och självklart ska saker göras i tid, säger Michael Swedberg (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!