Efter influensautbrottet: Detta händer nu

Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning på Bärsta gård i Stigtomta. Samtliga 50 000 höns kan behöva avlivas. Aldrig tidigare har ett så stort fall av fågelinfluensa inträffat i Sörmland. – Det är oklart var smittan kommer ifrån, men på något sätt har den förts in till hönsen, säger Karin Ahl, enhetschef på Jordbruksverket.

Övrigt2017-03-10 20:00

Jordbruksverket har beslutat om tillträdesförbud, med särskilda restriktioner som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. En utredande veterinär konstaterat att det finns smitta på gården. Den besättning som drabbats är värphöns som är frigående och lever inomhus.

Som det ser ut nu kan alla djur behöva avlivas, en fråga som Jordbruksverket tittar på. Det handlar om omkring 50 000 höns.

Ett skyddsområde på tre kilometers radie har införts kring gården, samt ett övervakningsområde om 10 kilometer. Inom skyddsområdet ska fjäderfä och andra fåglar i fångenskap hållas inomhus. Dessutom är det förbjudet för obehöriga att gå in i djurstallar med fjäderfä och andra fåglar, liksom det är förbjudet att transportera fåglar mellan anläggningar för fjäderfä.

Enligt Jordbruksverkets Karin Åhl, tillförordnad enhetschef på enheten för häst fjäderfä och vilt, tyder mycket på att viruset på Bärsta gård är högpatogent, vilket betyder att det är mycket smittsamt och med högre dödlighet för de sjuka djuren. Smittans ursprung är ännu okänt.

– Det är oklart var smittan kommer ifrån, men det rör troligtvis brister i biosäkerheten, som ska skydda människor och miljö. Den här smittan finns framförallt i avföringen från vilda fåglar. Och eftersom de här hönsen finns inomhus har antagligen någon fått med sig det in till hönsen, säger hon.

Tidpunkten för avlivningen vet Jordbruksverket mer om under onsdagen.

– Det är en del kringarbete först. Vi ska bland annat ta fram gas och personal som plockar fram hönsen, säger Karin Åhl.

Saneringsarbetet kan ta flera veckor. Jordbruksverket och länsstyrelsen hjälps åt med att kontakta gårdar i anslutning till Bärsta gård för att höra hur djuren mår. Än så länge känner de inte till någon annan gård som drabbats.

– Plötslig dödlighet är det främsta tecknet på allvarlig fågelinfluensa. Djuren blir hängigt först, men dör ofta rätt snabbt, säger Karin Åhl.

Den typen av fågelinfluensa som har drabbat gården i Stigtomta har aldrig smittat till människor. Det är samma typ av virus som har härjat tidigare i Sverige.

SN skrev i februari om ett fall med fågelinfluensa i Trosa, där tre hönor av sju dog samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!