Efter mässlingsfallen: "Låg risk att smittan sprids till Sörmland"

De senaste veckorna har flera mässlingsfall rapporterats i Västra Götaland. Men smittskyddsläkare bedömer risken som låg att smittan sprider sig till Sörmland.

Övrigt2018-01-03 21:00

Sedan det första mässlingsfallet upptäcktes i Västra Götaland den 10 december har det bekräftats att tretton personer har drabbats i länet, vilka har smittats efter att kommit i kontakt den förstnämnda personen eller då de har kommit i kontakt med vården där barn och vuxna med symptom har vårdats. Den första personen smittades under en resa i Europa.

Mässlingsutbrott är ovanliga i Sverige, tack vare den goda vaccinationstäckningen i landet. Men till följd av det jämförelsevis stora antalet personer som har insjuknat de senaste veckorna, har flera sjukhus utanför Västra Götaland gjort sig beredda på att smittan kan komma att sprida sig utanför länet.

Mässling är en allvarlig sjukdom hos framförallt små barn. Risken för hjärninflammation och dödsfall är anledningen till att sjukdomen ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Under 2017 har 30 personer, framförallt barn, dött av mässlingen enbart i Europa.

Enligt smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling, som är smittskyddsläkare i Sörmland, är risken dock liten att smittan sprider sig till Sörmland.

– Risken är liten, det här är inget folk behöver oroa sig över. Även om det är klart att någon av de personer som nu har smittats teoretiskt sett kan komma i kontakt med någon som bor här, säger Helena Hervius Askling.

Är det värt att vaccinera sig på nytt om man oroar sig för att bli smittad?

– Nej, risken är inte större i samhället än tidigare. Har man fått två doser vaccin eller om man tidigare drabbats av mässling ska man räkna med att vara immun. Det var inte förrän 1981 som alla började erbjudas vaccinering i två omgångar, och är man född tidigare än så är det möjligt att man inte har vaccinerats alls eller bara har vaccinerats vid ett tillfälle, och då kan man överväga att boka tid för en ny vaccinering inför en utlandsresa utanför Norden. Om man är född före 1960 kan man räkna med att vara immun, säger Helena Hervius Askling.

Inom barnhälsovården i Sörmland arbetar man aktivt för att få alla föräldrar att vaccinera sina barn, bland annat genom att hålla informationsträffar för föräldrar som ställer sig tveksamma till vaccinering.

Det vanligaste är att ett barn vaccineras mot mässling när det har fyllt arton månader. Men Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare, säger att det i vissa fall kan vara klokt att vaccinera sitt barn tidigare än så.

– Om man åker till ett område med mässlingutbrott kan man göra redan från sex månaders ålder, säger Charlotte Nylander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!