Efter #metoo: Så ser läget ut i Trosa och Gnesta

Både Trosa och Gnesta har riktlinjer kring arbetet mot sexuella trakasserier. – Fast visst kan det systematiska arbetsmiljöarbetet blir skarpare med mer aktiva åtgärder, säger HR-chefen i Gnesta kommun.

Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa.

Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa.

Foto:

Övrigt2017-11-22 20:31

I Gnesta uppdaterades riktlinjerna så sent som i mars. Det berättar Tatjana Mineur, ny på jobbet som personalchef/HR-chef i kommunen. Hon säger att riktlinjerna alltid lyfts när ny personal introduceras.

Både förvaltningspersonal och jämställdhetsgruppen har fått lyssna på en föreläsning om härskarteknik och hur man inte låter sig kuvas, med retorikexperten Elaine Eksvärd.

– Vi chefer har det yttersta ansvaret att stärka medarbetare och se till att arbetsmiljön är god för alla. Särskilt inom traditionella kvinnoyrken där man kanske inte alltid blir sedd, säger Tatjana Mineur, som själv har erfarenhet av att jobba inom äldreomsorgen.

– Det kan även vara svårt att veta hur man ska hantera situationer med brukare exempelvis.

Vad hon vet har det inte framkommit något om sexuella trakasserier i Gnesta, varken i medarbetarsamtal, via företagshälsovården eller som anmälan.

– Men självklart är det ingen garanti för att det inte sker. Arbetsplatsen måste ha ett öppet klimat där medarbetare vågar tala om vad de utsatts för. Det är helt avgörande och kanske viktigare än någonsin nu i processen efter #metoo.

I Trosa har alla kommunanställda tillgång till funktionen ”Anmäl oegentligheter eller misskötsel i arbetet”. Anmälaren kan vara anonym.

I det förebyggande arbetet utgår Trosa kommun från en policy gällande just sexuella trakasserier och kommunens jämställdhetsplan. Som sexuella trakasserier klassas exempelvis ovälkomna gester, blickar, ovälkommen kroppsberöring, sexuella anspelningar, tilltalsord eller sexuella kommentarer som sexuella trakasserier. Dit räknas även porrbilder i datorn eller uppsatt på väggar.

Torbjörn Unnebäck är personalchef på Trosa kommun. Han säger att kommunen har försökt vara så proaktiva som möjligt:

– Sedan har vi även en mer öppen möjlighet på vårt intranät också där man kan anmäla händelser, inte bara knutna till just #metoo utan även andra incidenter, säger han.

Hur ofta inträffar något hos er?

– Vi har haft något något case, men inte just kring #metoo. Men det är väldigt få aktiviteter, säger Torbjörn Unnebäck.

Vänsterpartiets Tommy Fogelberg har frågat kommunalrådet Daniel Portnoff (M) om kommunens policys och åtgärdsplaner är tillräckliga.

"Bedömningen är att det här är tillräckligt i dagsläget", fastslår kommunalrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!