Egna brunnar bör kollas – särskilt vid kusten

I kustnära samhällen, som i Östra Sörmland, finns risk att brunnar sinar eller tar in saltvatten under torrperioder. Så här förebygger du problem.

Foto:

Övrigt2017-05-25 05:59

– Man bör vara extra observant eftersom kustområden är en känslig miljö för torrperioder. Det är tunna jordlager som har en liten förmåga att magasinera vatten, säger grundvattengeologen Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning.

Eftersom det råder låga eller mycket låga grundvattennivåer över hela landet bör de flesta vara försiktiga med sin konsumtion. Personer med egna brunnar rekommenderas se över reservkapaciteten.

Grunda, grävda brunnar som sinar under sommaren brukar fyllas på under hösten. Men djupa, bergborrade brunnar vid kusten som börjar ta in saltvatten ger ett vatten som är odrickbart men som också kan ställa till skada på ledningar och annat, säger Bo Thunholm.

– När man känner det på smaken är det för sent. Det man kan göra är att mäta kloridhalten en till två gånger i månaden för att se om salthalten sakta höjs.

Både grundvattennivån och konsumtionen har påverkat en brunn som tar in saltvatten.

– Om man har en gammal brunn och aldrig någonsin haft problem och inga nya brunnar är grävda i området, då finns sannolikt ingen större anledning till oro, säger Bo Thunholm, som samtidigt understryker att den egna konsumtionen även påverkar andra i området.

Har man fått nya grannar med en ny brunn som det tas mycket vatten ur så påverkar det alla brunnar i närheten.

– Men kommunerna brukar ha bra koll i sina tillståndsärenden, säger Bo Thunholm.

Vattenkonsumtion

Örebro, Öland och Gotland har fått ner vattenkonsumtionen betydligt efter omfattande informationskampanjer.

Främst är det bevattning som kräver stora mängder vatten.

I snitt gör varje person av med 200 liter vatten per dag. Mest går till personlig hygien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!