Ekologiska grödor efterfrågade men hotade
Ekologisk odling kommer mer och mer. Men framtiden kan vara hotad både av energikrisen och världens ökande befolkning, menar kravbonden Bosse Rundquist på Åby gård.
All odling på Åby gård är dessutom ekologisk.
Den stora skillnaden jämfört med konventionellt jordbruk är att vi inte använder konstgödning eller växtskyddsmedel, säger Rundquist.
För att tillföra marken kväve odlar han växelvis ärtor och klöver. Även dynga är godkänt som gödsel. Ogräs måste den ekologiska bonden harva bort.
Nackdelen är att skördarna blir mindre. Jämfört med vanlig odling krävs större åkerarealer för samma skörd.
Den ekologiska bonden får mer för mjölken än sin icke-ekologiska kollega. Men större delen av vinsten hamnar inte i producentens fickor.
Vi har världens hårdaste djurskyddslagstiftning. Det är bra. Felet är att det är bonden som får stå för kostnaderna, inte butikerna och mellanhänderna.
Men allt är inte pengar. För Bosse Rundquist finns ytterligare ett skäl att odla giftfritt.
Gården ligger nära centrala Vagnhärad. Det hade inte känts bra att spruta på sina grannar.
Kvalitetsmässigt är skillnaden mellan vanlig mjölk och kravmjölk knappt mätbar. Det handlar snarare om etik, menar han. Hos kravbonden mår kalven bättre. Den går längre med sin mamma. Den får dia på ett naturligt sätt. Vistas mer med andra kalvar.
Hur det blir med den ekologiska odlingen i framtiden är osäkert. Efterfrågan på olja ökar i världen. Det gör inte tillgången. Även en ökande befolkning måste mättas.
Växande gröda kan omvandlas till olja eller alkohol, produkter som kan användas för att dryga ut dieseln eller bensinen.
Här finns en motsättning. Å ena sidan vill vi ha naturligt framställd mat. Å andra sidan ökar vårt behov av drivmedel och mat över huvud taget, menar Rundquist.
Frågan är om vi har råd att odla giftfritt i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!