Ekonomisk vinst är en vinst för jämställdhet

”Följ pengarna”, ”greed is good” och ”när det handlar om pengar har alla samma religion”. Citaten som yttrats av Deepthroat i filmen Alla presidentens män, Gordon Gekko i Wall Street och upplysnings­filosofen Voltaire är klassiska. Cyniskt så det förslår. Men det finns orsaker till att ­stråferna inte har glömts bort.

Övrigt2012-02-10 05:00

De är sanna i det västerländska kapitalistiska samhälle vi lever i. Därför är det välkommet att statsminister Fredrik Reinfeldt basunerar ut att det finns pengar att tjäna på jämställdhet. Det har varit ett grundantagande i Northern Future Forum som pågått i Stockholm de senaste dagarna. Reinfeldt tog emot åtta nordeuropeiska stats- och premiärministrar för att utbyta smarta idéer om tillväxt. Förutom jämställdhet diskuterades det omskrivna förslaget om höjd pensionsålder som nyckeln till ökat välstånd.
I årtionden har feminister pratat om kvinnoförtryckande attityder, manliga härskarmetoder och könsmaktsordningar. De finns där och bör bekämpas. Men de biter inte på personer som tycker att Sverige är jämställt för att kvinnor får bli chefer och att också män hämtar barn på dagis.
Trots våra fria val finns strukturer som gör att kvinnor enligt undersökningar städar mer i hemmen och att män som slås av sina fruar inte tas på allvar.
Tal om exempelvis miljövänlighet och jämställdhet tas på stort allvar i Sverige. Men finns inga kronor att tjäna, kan vi inte förvänta oss samhällsförändringar.
Företag med kvinnliga chefer eller styrelseledamöter har enligt olika studier tio procent högre vinst än andra företag, kvinnor som jobbar bidrar till att mer skatt betalas och gifta kvinnor som arbetar har större chans att inte bli bidragsberoende efter en skilsmässa. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Att inte utnyttja den fulla potentialen hos 50,2 procent av den arbetsföra befolkningen är en nationalekonomiskt dålig affär.
Om företag, organisationer och regeringar inser det kan kvotering undvikas. Positiv särbehandling av kvinnor har många motståndare. De upprepar att konkurrensen om jobben måste vara fri, och kvoteringsförespråkarna lyckas inte övertyga i sina motattacker.
Att stats- och premiärministrarna nu drar tydliga paralleller mellan kvinnor med makt och starka finanser kan vara början på en förändring på flera plan i samhället. Det må vara cyniskt att jämställdhet inte ska kunna uppnås utifrån antagandet att män och kvinnor förtjänar likabehandling. Men det är djungelns lag som gäller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om