Elberoendet ökar sårbarheten

Alltfler viktiga funktioner är helt beroende av el. En storm, som den i tisdags, får större konsekvenser nu än för 15 år sedan. Nu satsas på att säkra ledningarna, men trots det måste vi räkna med avbrott även i framtiden.

Övrigt2007-01-11 23:28
Elen har en nyckelroll för allt tele, data, värme och vatten. Vi har byggt upp hela samhället på den, och om något händer med elen så får det större konsekvenser än någonsin, säger Gert Andersson, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Sörmland.
Viktiga funktioner påverkas även vid relativt korta elavbrott. Det gäller exempelvis trafikljus, gatlyktor, bensinstationer, betalningssystem, vatten- och avloppspumpar, äldreboenden, verksamhet i daghem och skolor.
På Krisberedskapsmyndigheten undersöks beroendeförhållandena mellan olika funktioner.
Om elen försvinner under längre tid kan till exempel transporter och livsmedelsförsörjning påverkas, säger Erik Löfgren, pressansvarig på Krisberedskapsmyndigheten.
Han menar att elberoendet innebär en risk.
Men elberoendet har kommit för att stanna, säger han.

Däremot bör sårbarheten vägas in redan i samhällsplaneringen, så att till exempel äldreboenden och särskilt utsatta funktioner förses med reservkraft redan då de byggs.
Ett modernt samhälle innebär risker, det går inte att bygga bort problemen med elavbrott helt. Däremot går det att se till att det finns reservkraft, och att förbättra elnäten, säger Erik Löfgren.
Krisberedskapsmyndigheten, tillsammans med Svenska kraftnät, fördelar varje år 250 miljoner kronor som elbolagen ska använda till att förbättra sina nät. Pengarna kommer från elbolagen själva i form av avgifter. Utöver det satsar elbolagen egna pengar på att säkra och gräva ned ledningar.
Vi investerar tio miljarder under en fem-årsperiod för att säkra elnäten i våra mellanspänningsledningar, säger Stig Emtesten, säkerhetschef på Vattenfall eldistribution AB.

De större ledningarna med högspänning är relativt säkra idag, störst problem uppkommer på mellanledningarna.
Vi gräver ned mellanspänningsledningarna där det går, eller byter dem mot väderoberoende ledningar, säger han.
Vattenfall delar också upp ledningssystemen, så att ett avbrott inte drabbar så många abonnenter.
Men vilken säkerhetsnivå är acceptabel?
Det finns ett lagstadgat krav på att vi ska betala avbrottsersättning efter 12 timmar. Vår ambition är att vi ska ha så starka nät att vi inte behöver betala ut något, säger Stig Emtesten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!