Eldsjälarna bakom Femörefortet prisas

De räddade den hemliga militäranläggningen från rivning i sista stund och i år har de lockat nästan 7000 besökare till Oxelösunds underjordiska tunnlar. Nu får föreningen Femörefortet kulturstipendium för sitt arbete.

Övrigt2013-11-20 00:00

När Femörefortet anlades i början av 1960-talet var det under stort hemlighetsmakeri. Kalla kriget rådde och från den stora underjordiska anläggningen skulle svenska soldater skydda ostkusten och Bråvikenområdet från ryska angrepp.

40 år senare var Kalla kriget över sen länge och det var dags att riva den stora anläggningen. Det var då en skara eldsjälar beslöt sig för att försöka rädda Femörefortet.

– Vi hade ingen med oss från början och fick kämpa hårt. Vi uppvaktade alla från Fortifikationsverket till Försvarsdepartementet. Alla tycket att det var en bra idé, men hänvisade till någon annan som ägde frågan. Samtidigt fanns ett ridningsbeslut så klockan tickade, berättar Per Rödsteh som är ordförande i förenigen Femörefortet.

Till sist bestämde de sig för en kupp. En pensionerad överste lånade ut sin nyckel och i augusti 2002 öppnades fortet för besök under en helg. Eldsjälarna som ville bevara fortet hade räknat med 500 besökare, men det kom 3 500. Det fick Oxelösundpolitikerna att agera och året därpå kunde föreningen Femörefortet öppna den underjordiska anläggningen på riktigt.

Premiäråret kom över 10 000 besökare, och intresset har hållit i sig. I år har ungefär 6 800 personer från när och fjärran besökt de underjordiska gångarna och i sällskap av guide sett den gamla stridsledningscentralen, kanonerna och förläggningarna med spartanska våningssängar i rad.

Att Femörefortet blivit ett så viktigt besöksmål är en av orsakerna till att föreningen nu får Oxelösunds kulturstipendium på 10 000 kronor. "En enastående kulturgärning", motiverar politikerna i kultur- och fritidsnämnden som valt årets pristagare.

– Vi som varit med från början har kämpat i tio år och lagt ner massor av tid, så det här känns väldigt roligt. För mig handlar det framförallt om äran som följer med stipendiet, säger Per Rödseth.

Själv vågar han inte ens räkna ut hur många timmar han ägnat åt Femörefortet, men besökarnas entusiasm motiverar allt ideellt arbete.

– Folk blir väldigt häpna när de ser vilken gigantisk anläggning som byggts uppe inne i berget. Det är nästan en halv kilometer tunnlar. Men vi berättar inte bara om kanoner och annat tekniskt, utan också om kalla kriget och det svenska invasionsförsvaret. En guidad tur i Femörefortet blir som en lektion i nutidshistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om