Eleven, som har en funktionsnedsättning, blev buren och fasthållen av personal på en av Nyköpings kommuns grundskolor, något som kommenterade då händelsen:
– Det här är ett ärende som vi har hanterat under en tid och tar på stort allvar med hänsyn till både elev och personal. Vi ser allvarligt på alla upplevelser av kränkningar, oavsett typ, sa hon då.
Nu har Barn- och elevombudet (BEO) slagit fast att eleven ska få 25 000 kronor i skadestånd från kommunen. BEO tycker det är "anmärkningsvärt" att skolan visste vilka åtgärder som skulle vidtas kring den funktionsnedsatta eleven, men inte informerat samtliga i personalen. Barn- och elevombudet anser att kränkningen sannolikt hade kunnat undvikas om personalen hade fått den informationen.
Händelsen som anses kränkande har sin upprinnelse i följande, enligt Skolinspektionens utredning:
Eleven, som alltså har en funktionsnedsättning, var stökig i matsalen och en lärare ingrep. Barnet hade bland annat sparkat på stol och bord och haft sönder en plastblomma. Eleven, som alltså har en funktionsnedsättning, var stökig i matsalen och en lärare ingrep. Barnet hade bland annat sparkat på stol och bord och haft sönder en plastblomma. Till sist satte sig eleven med en lärare vid ett bord och tittade ut.
När en annan årsgrupp kom in i matsalen, för att sitta där eleven satt, fick eleven välja mellan att gå självmant från matsalen eller flyttas därifrån. Eleven fick några minuter att överväga alternativen.
När eleven vägrade – och dessutom höll fast sig i ett element – kom en annan personal fram och lyfte upp eleven bakifrån under armhålorna. Därefter leddes barnet från matsalen i detta grepp. Utanför matsalen sparkade eleven mot andra elever. Ytterligare en person ur personalen tog då eleven i fötterna och bar eleven över skolgården till fritidshemmet.
I ett rum på fritidshemmet hölls eleven fast i armar och ben i syfte att lugnas ner. Personalen använde ett tillvägagångssätt som innebar att de skulle släppa eleven efter att de har räknat högt till tre. Detta upprepades minst två gånger innan de släppte eleven och gick ut. Hela händelseförloppet, från matsal till fritidshem, ska ha tagit ungefär fyra till fem minuter. Barnet ska ha varit aggressivt och slagit, sparkat och rivit personalen som bar och höll fast, enligt Skolinspektionens utredning.
Barn- och elevombudet gör samma bedömning som Skolinspektionen. BEO anser att ingripandet att bära eleven från matsalen – över skolgården – in på fritidshemmet, och sedan hålla fast eleven, inte var nödvändigt.
Med tanke på hur skrämmande det måste ha varit för barnet anser BEO att det "får anses stå i uppenbart missförhållande till syftet med ingripandet", som alltså ursprungligen var att göra plats för andra elever i matsalen.
Skadeståndets storlek, 25 000 kronor, bedöms utifrån att eleven anses ha blivit kränkt med inslag av fysiskt våld. Att flera personer var inblandade och att personalens ingripande har varit triggande för eleven, påverkar beslutet. BEO tar också hänsyn till handlingens förnedrande karaktär, att ha blivit buren inför andra elever och elevens låga ålder. De tar dessutom extra hänsyn till att eleven är behov av särskilt stöd.