Det var på ett klassråd i klass 4D på Dansutskolan som idén om ett brev till kommunen föddes. Alexander Jansson, Emil Karlsson och Amalthea Löving tog på sig ansvaret att författa brevet och samla in namnunderskrifter från resten av skolan.
De bärbara datorer som eleverna har tillgång till i dag är gamla och slitna. Det tar lång tid, ibland uppåt en kvart, att logga in och flera av datorerna saknar tangenter, berättar Alexander Jansson och Emil Karlsson.
‒Vissa går knappt att starta, det känns som att de är från 2001 typ. De är väldigt sega, säger Alexander Jansson.
‒Ibland när man har skrivit något och sparat så är allt borta nästa gång man loggar in, säger Emil Karlsson.
Namninsamlingen blev lyckad och 282 av skolans drygt 300 elever skrev under. Brevet, där de tre eleverna bland annat skriver att de har läst i läroplanen att de ska använda IT-verktyg i skolan, har nu tillsammans med namninsamlingen skickats in till kommunen.
[fakta nr="1"]
Alexander Jansson och Emil Karlsson, som börjar i femte klass i höst, hoppas att chefer och politiker i Gnesta kommun ska lyssna på deras önskan. Men de är oroliga att de kanske har börjat på högstadiet innan alla elever på Dansutskolan har tillgång till bra datorer.
‒De kommer säkert satsa på dem som går i trean nu, det skulle vara tråkigt för oss. Men vi hoppas att det händer något, säger Alexander Jansson.
Annika Eriksson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, har tagit del av brevet.
‒Som politiker kan man inte annat än att bli fantastiskt glad över att vi har skolor som lär barnen att man kan påverka och att ens röst betyder något. Det är jag stolt över, säger hon.
De datorer som grundskolorna har i dag ersätts vart tredje år, enligt kommunens IT-chef Hasse Haglund. Han kan dock inte svara på hur gamla de datorer som klass 4D på Dansutskolan har tillgång till är.
‒Ren skadegörelse när det gäller tangenter har vi svårt att påverka, säger Hasse Haglund.