Elevhälsan ska vara obligatorisk i alla skolor

Övrigt2012-09-27 05:00

Att privata skolor bara bryr sig om att göra största möjliga vinst är en olycklig föreställning. Friheten att själv välja plugg är i grunden någonting bra, men nu får belackarna av valfrihet vatten på sin kvarn. De privata skolorna har olagligt få psykologer och kuratorer för att stötta eleverna, tillgången är betydligt bättre på de kommunala skolorna.Trots det är rektorerna på de privata skolorna allra mest nöjda med elevhälsan, visar granskningar från Skolinspektionen (SvD 26/9).

Friskolorna är även överrepresenterade när det gäller att skicka elever till bup, barn- och ungdomspsykiatrin. Resurser som borde läggas på unga med större problem försvinner från primärvården.

De två senaste decennierna har välfärdsstaten stöpts om, men regelverket har inte hängt med. De till viss del uppblåsta men ändå relevanta larmen om privat äldrevård och kapitalflykten till skatteparadis är nedslående konsekvenser.

Lagstiftarna har reagerat på kritikstormarna, den nya skollagen ställer högre krav på bland annat tillgång till skolbibliotek och ett lagförslag processas för att stoppa vinstflykten inom vården.

Det är tydligt att även reglerna för elevhälsan måste bli hårdare. I den nya skollagen finns förvisso krav på att alla skolor måste ha skolsköterska, skolläkare, kurator och psykolog. Hur det ska gå till är desto mer oklart och lagen har blivit ett spel för gallerierna hos såväl privata som kommunala skolor, enligt skolpsykologernas ansvariga vid Psykologförbundet. En psykolog kan anställas för att vara tillgänglig för upp emot 4 000 elever, säger Elinor Schad i SvD.

Kryphålen i lagstiftningen måste täppas till för att ansvaret för elevernas hälsa inte ska glömmas bort.

Det är särskilt olyckligt att just friskolor uppvisar så dystra siffror. Hela idén med friskolereformen var ju att öka valfriheten och att konkurrens ska höja kvaliteten.

Marknadsmekanismerna har bland annat lett till att privata gymnasieskolor har lagts ner eftersom de ratats för kommunala konkurrenter.

Gott så. Men en dålig elevhälsa kan få mer svåröverskådliga och långtgående konsekvenser.

Om psykologer och kuratorer inte finns för att stötta unga ökar risken att individens psykiska problemen växer och följer med in i vuxenlivet. Det är en förlustaffär i såväl hälsotal som kronor. För både människan och samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om