Elevrådet får en knuff mot bättre demokrati
Elevrådet på Gripenskolan i Nyköping har fått en stor knuff i rätt riktning. De ungdomar som har valts in i elevrådets styrelse har fått möjlighet att läsa en kurs i just elevdemokrati.
Gripenskolans ledning uppmärksammade detta, och funderade ut en lösning på problemet. Man beslöt att erbjuda de elever som var villiga att lägga ned arbete på att skapa ett fungerande elevråd möjligheten att läsa en kurs på 50 poäng som kallas Elevdemokrati i praktiken. Kursen inleddes i början av höstterminen och kommer att pågå läsåret ut.
Det är jättebra! säger Elin Svahn, som går i NV2b och sitter i elevrådet.
Elever som är villiga att engagera sig och lägga ned tid på arbetet med elevrådsstyrelsen bör belönas.
Hittills är resultatet mycket lovande. Elevrådsstyrelsen består av tolv engagerade ungdomar, och trots att det under denna termin har krävts en hel del uppbyggnadsarbete har de redan hunnit börja arbeta med en hel del andra frågor. Exempel på detta är att de för närvarande håller på att göra ett schema över hur många prov, läxförhör och arbeten som det kan vara rimligt att ha varje vecka. Nästa termin hoppas de kunna ta i med ännu större krafttag.
Elevdemokrati har blivit någonting mer än bara ett fint ord.
All demokrati är viktig. Vi lever i ett demokratiskt samhälle, och då ska inte skolan vara något undantag, säger Elin Svahn.
Men det är inte alla som är lika engagerade som Elin Svahn.
Kommentarer som: Det är väl ändå ingen som lyssnar
på mina åsikter? eller För mig spelar skolmiljön ingen större roll, jag ska bara göra gymnasiet, och sen ska jag bort härifrån så snabbt som möjligt! är vanliga bland elever.
Men elevdemokrati är en viktig del i skapandet av en inspirerande och kreativ arbetsmiljö, både för personal och elever. Och ofta är faktiskt skolpersonalen väldigt tacksam över att få höra elevers åsikter i olika frågor. Om personalen inte vet var eleverna står i olika frågor är det inte så lätt för dem att fatta beslut som både gynnar och passar eleverna.
Det är ju trots allt ungdomarna själva som vet allra bäst hur de vill ha det.
Något som dessutom tål att tänkas på är att skolungdomar oftast tillbringar mer av sin vakna tid i skolan än hemma.
Att man trivs i skolan, åtminstone så bra som möjligt, är alltså mycket viktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!