Elitåkarnas MTB-cyklar blir allt mer extrema

Övrigt2003-03-27 23:58
MTB-cyklisten Daniel Eriksson vill självklart inte låta konkurrenterna åka på bättre grejor. Och då gäller det verkligen att hänga med i svängarna.
Jag vill ha en ny tävlingscykel varje säsong, både för att utvecklingen går framåt och att en mountainbike tar så mycket stryk under en säsong, förklarar U 23-toppcyklisten från Trosa-Vagnhärads CK.
Daniel rullar fram den nya svarta skapelsen som går lös på runt 53 000 kronor om man skulle köpa den via en cykelhandlare. Den amerikanska tillverkaren har gjort det mesta för att få ner vikten, vilket inte alls är lika lätt på en robust MTB som på en racercykel.
Ja, de har verkligen tittat på det mesta, ända ner till småsaker som att svarva ner fälgarna mellan ekrarna för att få bort några extra gram, skrattar Daniel och visar.
Och den här har de fått ner på runt 9,5 kilo i alla fall.
Nästa utveckingssteg för elitcyklar kan, om man tittar på den nordamerikanska marknaden, bli slopad framgaffel då bara en länk håller fast hjulet och mera följsamma bakpartier. Då kan också priset på cyklarna lätt och ledigt bli nästan det dubbla.
Hur stor är skillnaden i känslan mellan din nya cykel och en i mera mänsklig prisklass?
Jag brukar träna på en mera ordinär cykel och det går bra, men sedan är det en g r y m skillnad i knixiga uppförbackar med de två-tre kilo som skiljer, konstaterar Daniel Eriksson.
Nymodigheterna droppar in även på ganska standardbetonade crosscountrycyklar, som att växlingen sker med hjälp av handbromsarna på liknande sätt som har funnits ett antal år på racercyklar. Om man skalar bort kosmetiken finns en mycket viktig utveckling.
Låsningen av framdämpningen ger en helt annan kraft på tyngre partier. Problemet har varit att låsningen har suttit nere vid framgaffeln vilket inte alltid är okomplicerat när det skakar. Inom kort ska jag få ett reglage som sitter på styret.
Har du något råd att ge dem som funderar på att skaffa en mountainbike nu till våren?
Svårt att säga, jag själv skulle hellre köpa en begagnad cykel som har använts en tävlingssäsong. En tävlingscykel sjunker väldigt snabbt i värde och man får trots allt en helt annan kvalitet för samma pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om