Elteknisk spetsutbildning i Nyköping
Eltekniken förändras ständigt, både inom industri och boende i så kallade intelligenta hus. I höst startar i Nyköping en kvalificerad yrkesutbildning i elteknik, främst avsedd för dem som redan jobbar i branschen.
Efter gemensam studiegång väljs inriktning: 9 poäng vardera inom elinstallation respektive inom industriell elteknik.
Elbranschen har definierat kompetensbehoven som tar fasta på den snabba teknikutvecklingen, miljö- och säkerhetsfrågor.
Företagsledare och 20 000 anställda blir snart föremål för omfattande marknadsföring. Branschtidningar kommer givetvis att flagga för spetsutbildningen.
På onsdagen träffades en ledningsgrupp från Nyköpings kommun, Elbranschens Utvcklings- och Utbildningscenter (EUU) i Nyköping, SSAB i Oxelösund med flera på EUU-centret för upptakt.
På EUU och på Gripenskolan ska utbildningen bedrivas. Rektor Hans Lye berättar att målgruppen för den nya elutbildningen är de som gått gymnasiets elprogram och som gärna ska ha varit ute i arbetslivet under tre år.
De 26 studerande som antas bedöms ha stora chanser på arbetsmarknaden. Inom elbranschen råder det brist på personal med rätt kompetens för den snabba teknikutvecklingen.
Eftersom företag står bakom utbildningen tar de även ansvar under dess gång. De ställer upp med praktik, Lärande I Arbets-platser, på olika orter runtom i landet.
Efter avslutad utbildning ska de som valt installation kunna planera och leda kvalificerade installationsarbeten, ansvara för entreprenadupphandlingar och entreprenadåtaganden samt dimensionera och projektera eltekniska anläggningar.
De som valt industri ska kunna planera och leda driften och underhållet av eltekniska anläggningar, arbeta som systemkonstruktörer och elkonstruktörer.
Eleverna får personliga kursplaner satta efter ingångsnivå och personliga mål. Vid intagningen värderas kunskaper och kompetens i samband med tester och kunskapsprov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!