En älva med erfarenhet
Livet har tagit många drastiska vändningar för skådespelerskan Vibeke Nielsen. Inte minst när hon för två år sedan flyttade till Runtuna. Nu ger hon sig snart ut på en ny turné med sin föreställning om unga kvinnor och alkohol.
Vibeke Nielsen är skådespelerska. En yrkesmänniska på kulturområdet. Sörmlänning sedan två år tillbaka. Inflyttad från Sveavägen i Stockholm till Gamla Runtuna. Hon är också en modig människa. Hon är en av få kvinnor som vågar tala om det tabubelagda ämnet kvinnor och alkoholmissbruk.
Det gör hon bland annat i sin föreställning "Gå en mil i mina skor". Hon presenterar den som "Ett teaterstycke med efterföljande publikdiskussion om kvinnor och alkohol av och med Vibeke Nielsen". I pjäsen "En annan dag i Evas liv" fokuserar hon på unga kvinnor och sprit.
Hon berättar en historia om hur en ung flicka blir alkoholist. Vibeke bearbetar sina egna livserfarenheter och det brukar väcka starka känslor hos publiken. Oftast är det unga människor, skolelever, som ser Vibeke berätta flickan Evas utveckling. Frågan som ställs är "Hur ska man hjälpa en tjej i Evas situation?".
I Runtuna bor Vibeke Nielsen tillsammans med sin man i en gammal kaplansgård. Hemmet är fyllt av antikviteter, bric á brac, blommor och vackra textilier. Hon har dukat med sin ryska teservis och över en bit rabarberpaj berättar hon om varför det är viktigt för henne att kombinera sitt teaterkunnande med sina egna erfarenheter av alkoholmissbruk.
_Jag är nykter alkoholist och den här föreställningen är det starkaste jag gjort. Jag vill leva ett liv som jag är stolt över och som jag kan stå för.
Hennes beslut att bli nykter och att sedan vara öppen med sin bakgrund har väckt stark respekt hos kollegor inom teatern. Intresset hos skolor och bildningsförbund är också stort. Men framför allt är det ungdomarna själva som ringer, skriver och hör av sig om föreställningen. De som har sett den, vill se den igen och som rekommenderar den till sina kompisar.
_Så länge ungdomar ringer upp mig och vill att jag ska komma, så kommer jag med glädje.
Självklart är det problematiskt och känslomässigt krävande att i sitt yrke så nära handskas med sina egna erfarenheter. Men på kuppen har Vibeke blivit dramatiker, nu medlem i Dramatiker förbundet, meddelar hon stolt.
_Jag ser det inte som en konflikt. När det här är klart så kommer jag att bli använd till annat. När den dagen kommer.
Vibeke är från Bohuslän, Uddevalla närmare bestämt. Bohuslänskan bryter ibland igenom hennes välartikulerade teaterröst. Det är också i Bohuslän och Småland som hon gett flest föreställningar. Men som relativt nyvorden sörmlänning vill hon gärna knyta kontakter med kollegor och samarbetspartners i Sörmland.
Hon är redan på god väg. En liten roll i årets upplaga av Nyköpings gästabud är en början. Hennes man kom med i gästabudet på köpet, trots att han tidigare är helt utan teatererfarenhet.
Idéerna till nya föreställningar och projekt är många. Framför allt involverar de sång och poesi. Tom Waits, Imperiet, texter av Kristina Lugn och så den gamla klockarkärleken:Schlager.
_Jag har alltid älskat schlager, ända sen jag var en liten flicka. Kanske var det en liten revolt mot den högborgerliga miljön där jag växte upp.
Och så räknar hon upp sina favoriter, idel ädel schlageradel som Anna-Lena Löfgren, Peter Himmelstrand och så förstås favoriten Anita Lindblom. Ett program där hon sjunger låtar från förr är också något som finns i bakhuvudet.
Arbetslösheten bland skådespelerskor som inte är tjugofem år är hög. Vibeke har klarat sig genom egna projekt och föreställningar och genom att driva sitt eget företag. En hög arbetsmoral har också lagt en god grund.
_Genom att utveckla mitt eget företag har jag fått bättre självförtroende. Det är också viktigt att bygga nätverk och att inte se sig själv som ett offer. Det är inte alltid så att jag måste bli sedd, utan jag kan också se andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!