Av de 61 personer som började som ledamöter i kommunfullmäktige efter valet 2014 har elva lämnat sina platser. Förutom Sverigedemokraterna som har haft flest avhopp från sina fullmäktigestolar under mandatperioden är det Centern som har drabbats värst i förhållande till antal mandat. Två av fem fullmäktigeledamöter som började 2014 har slutat; Axel Wevel för ett år sedan och Åsa Ingårda alldeles nyligen. Axel Wevel flyttade från kommunen och Åsa Ingårda valde kyrkopolitiken där hon tycker att det går lättare att samarbeta.
Jag är inte överens med hur kommunfullmäktige fungerar. Jag tycker att det är förlegat
Åsa Ingårda
– Det jag ser tydligt i oppositionen är att i fullmäktige blir det ingen dialog. Det finns inga konstruktiva diskussioner som leder framåt. Jag är inte överens med hur kommunfullmäktige fungerar. Jag tycker att det är förlegat, säger Åsa Ingårda.
Det är annorlunda i kyrkorådet tycker hon där alla inser att de har ett gemensamt uppdrag, trots att de tycker olika.
[fakta nr="1"]
Men gruppledare Martina Hallström tycker generellt inte att det är svårt att hitta nya personer som vill engagera sig.
– Vi har ingen jättefet lista, men det är bra folk och det finns alltid andra som är redo att kliva in i nämnder, säger hon.
– Några gamla trotjänare slutar. Samtidigt är det många nya krafter som ska bli jättekul att jobba med.
Moderaterna har haft två avhopp under perioden, Miljöpartiet ett och Socialdemokraterna tre. Trots sjunkande medlemssiffror tycker Christina Södling, ordförande i Socialdemokraterna i Nyköping, inte att det är svårt att hitta folk.
– Nej, det tycker jag inte. Det vi jobbar med är att skola och utbilda våra förtroendevalda så att de kan utföra sitt arbete.
Även om medlemsantalet inte är vad det var för tjugo eller trettio år sedan är det inte svårt att hitta folk till fullmäktige.
– Det är kul att vi har fått många nya medlemmar som är sugna på uppdrag.