En bakverksprinsess(a)

Övrigt2003-02-17 17:25
I mitten av 90-talet samlades stans röksugna ungdomar på ett väl inpyrt konditori som på den tiden, i alla fall för den yngre generationen, var känt för sitt billiga kaffe och tveksamma hopsättning av tapeter i alla dess former.
Det var till Priness man gick för att spana på de snygga killarna i trean. Man var glad om de ens gick att få en skymt av där de satt längst in i lokalen, bakom alla gulaktiga rökridåer.

Farmor och farfar öppnade Prinsess 1955, säger barnbarnet Johanna Svensson bakom disken på konditoriet.
De ökända tapeterna byttes ut till lite mer diskreta enfärgade varianter för ett par år sedan, golvet vid glasdisken i konditoriet har fått sig en ny glad färg, men annars är det mesta sig likt sedan 1955. Nja, inte riktigt.
Vi har infört rökförbud efter klockan 14.00 och helt rökfritt på lördagarna. Det var väldigt stora rökande gäng här inne och röken skrämde nog i väg en hel del andra gäster, förklarar Johanna bakom den välfyllda glasdisken.

Konditoriet är ett genuint familjeföretag och Johanna arbetar sida vid sida med släkten.
Pappa och min farbror är bagare, mamma och jag står här och hjälper gästerna och farmor hon pysslar med det mesta här inne, säger Johanna.
För ett par år sedan gjorde ett tv-bolag ett reportage om det gamla konditoriet. Med sina ursprungliga detaljer och traditioner kan man nästan klassa det som k-märkt. I alla fall i kaféhistorien.
Det är inte bara inredningen i konditoriet som är ursprunglig.
Ett gäng med glada pensionärer har varit här dagligen sedan 1955, de är verkligen stammisar, säger Johanna.
Johanna Svensson ser ut att trivas med sitt jobb. Men hon kommer inte att gå i pappans fotspår och bli bagare. I synnerhet kommer hon inte baka marsipanfigurer.

Man ser inte skymten av pappa när det är marsipantider! Hans bakverk är otroligt populära och vi säljer massor av dem, men det är en konst att göra marsipan, säger Johanna.
Johannas dröm är i stället att kunna jobba med inredning, ett av hennes stora intressen vid sidan av konditorjobbet och den sexårige sonen. Att vara en hårt arbetande egenföretagande är ingenting som avskräcker Johanna.

Det är en livsstil att driva företag, säger hon.
Inredningsintresset kan hon redan nu leva ut fast då handlar det förstås om att göra lockande upplägg av goda bakverk och karameller.
Det hade varit härligt med en egen inredningsbutik någon gång i framtiden, avslutar Johanna och slår in en smarrig prinsesstårta till den väntande kunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om