En bra idé att välja elleverantör under sommaren

Frågorna blir många när man ska bestämma sig för vilket elpris man vill betala. På marknaden finns cirka 120 elleverantörer som erbjuder olika typer av avtal, men när och vad ska man välja?

Övrigt2003-08-14 22:47
Man kan säga att det alltid är en god idé att göra sitt val av elleverantör under sommaren. Generellt sett är priserna förmånligare nu än under vintern, säger Susanne Torén, rådgivare på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Byrån får dagligen ta emot frågor som handlar om vilken leverantör som har det lägsta elpriset eller vad man ska göra om man inte kommer överens med sin elleverantör.

Enligt Susanne Torén är det enklaste sättet att jämföra priser att titta på respektive företags hemsida, eller att ringa och prata med elleverantören. Om man aldrig gjort något aktivt val betalar man efter högsta pristariff, enligt ett så kallat tillsvidarepris.
Varför betala högsta pris? Även om man bor i lägenhet lönar det sig att välja, man kan spara hundralappar, säger hon.

Det är bara möjligt att fritt välja elleverantör, eftersom nätbolagen (som sköter överföringen av el) har monopol inom sina områden. Skatter och andra avgifter ligger utanför de avtal man skriver med respektive elleverantör, vilket man bör minnas så att det inte blir en överraskning om avgifterna plötsligt höjs. Byta avtal kan man göra ofta, det kan dock ta ett par månader innan alla papper blir klara.
Det kostar inget, man behöver bara ringa den leverantör man vill teckna sitt nya avtal med, så kan de ordna resten. Om man sedan tidigare har ett avtal med något bolag, bör man först se efter vilken uppsägningstid man har i det gamla avtalet, säger Susanne Torén.

Elleverantörerna erbjuder oftast några former av fasta avtal under 13 års-perioder, då man är garanterad ett fast elpris. I ett rörligt avtal följer kostnaderna dagspriserna på elbörsen.
Det går inte att svara på om man ska välja fast eller rörligt avtal. Om man är orolig för prishöjningar kan man binda sitt avtal, det kan vara bekvämt att veta hur mycket man ska betala, säger Sylvia Lindell, elexpert på Konsumentverket.

Energiskatt, elcertifikatsavgift, moms, grundavgift och faktureringsavgifter tillkommer oftast till grundpriset på el.
I praktiken hamnar totalpriset på el kring det dubbla när alla avgifter är inräknade. Energiskatten är för närvarande 22,7 öre/kWh och elcertifikatsavgiften varierar mellan de olika bolagen. Elcertifikaten infördes i maj i år som en ny form av stöd till förnyelsebar energiproduktion som elanvändarna själva ska betala.

För någon som använder lite el har de fasta avgifterna störst betydelse, medan en storkonsument av el är mer beroende av kilowattpriset. Vill man göra prisjämförelser kan man titta på vår hemsida, där är flera elleverantörer anslutna till en köpguide, säger Sylvia Lindell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om