En dag om ett slutet okänt land
Burma, ett slutet land med 50 miljoner invånare. Vad vet vi egentligen om det?På lördag, den 14 oktober kommer Hjortensbergskyrkan att ha ett tema om Burma.
Det blir också information om det arbete som Svenska baptistsamfundet gör i Burma och Thailand.
Makarna Delaplane blev intresserade av Burma när de träffade Lian Sakhong, oppositionell burmes.
Vi träffade honom i Uppsala där vi var medlemmar i baptistkyrkan, berättar Robert. Lian var kvotflykting och hade kommit till Uppsala för att studera.
Lian Sakhong deltog i studentuppror i Rangoon 1988. Han fängslades flera gånger och flydde slutligen till Indien. Nu är han generalsekreterare för en grupp som skriver ett förslag till en konstitution som kommer att presenteras i december. Burma är inte ett enhetligt land utan består av flera etniska minoriteter. Konstitutionen gäller för en federation av sju länder.
Burma lider av ett inbördeskrig som pågått i 40 år. De etniska grupperna strider sinsemellan liksom mot militärregimen. De mänskliga rättigheterna kränks och frågan är så känslig att oppositionen numera pratar om human dignity, mänsklig värdighet, för att inte stöta sig med makthavarna. Längs gränsen mot Indien finns flyktingläger som är svåra att komma in i, liksom Chinprovinsen som gränsar till Indien. Diakonia bland andra arbetar i de lägren.
Vi har varit i Burma två gånger, berättar Lena. Och det var uppenbart att vi var övervakade.
Många burmeser går in i Thailand och jobbar svart för att klara sig.
Men det försöker man får stopp på genom att införa visum för bara sju dagar, så de måste åka fram och tillbaka och då lönar det sig inte, förklarar Robert.
Många burmeser försvann i tsunamin men det har inte kommit fram eftersom de var illegalt i Thailand.
Burma är potentiellt ett rikt land, säger Robert. Där finns teak och rubiner och stora möjligheter att bygga ut vattenkraften. Men skogarna skövlas.
Svenska baptistsamfundet och Diakonia arbetar i Burma, eller Myanmar som militärdiktaturen kallar landet.
På lördag räknar paret Delaplane med att Hjortensbergskyrkan får besök av en grupp kvotflyktingar från Burma som bor i Lindesberg och som kan berätta om förhållandet i hemlandet.
Många i Burma är kristna.
Paret Delaplane bor i Nyköping. Robert kommer från USA och han och Lena träffades när båda bodde i Bryssel. De har varit missionärer i Kongo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!