En demokrati på fallrepet

"Det verkliga USA"Olof MureliusCarlsson bokförlag

Övrigt2002-02-15 16:48
Hur ser den amerikanska demokratin egentligen ut? Frågan är svår att besvara men i två nyutkomna böcker Den ensamme bowlaren av amerikanske professorn Robert Putnam och Det verkliga USA av svenske Olof Murelius får läsarna åtminstone veta mer om hur USA ser ut på insidan.
Robert Putnam anser att den amerikanska demokratin är på väg utför och låter den ensamme bowlaren illustrera utvecklingen. Tidigare var bowling, en sport som faktiskt sysselsätter 200 miljoner amerikaner, något man gjorde tillsammans. Nu bowlar man en och en.
Gemenskapen som fanns i bowlingen var en del av det som Putnam kallar socialt kapital det kitt av förtroende mellan folk som bygger upp demokratin. Nu håller det sociala kapitalet på att försvinna. För amerikanarna bowlar inte bara ensamma. De deltar också mindre i politiska föreningar, ägnar sig mindre åt ideell verksamhet och har mindre kontakt med sina grannar än på 60-talet.
Samtidigt visar Putnam hur förtroendet för demokratin minskat. I dag har till exempel bara en av fyra amerikaner förtroende för Vita huset, jämfört med tre av fyra under 60-talet. USA har också mindre än 50 procents valdeltagande.
Anledningarna till att det sociala kapitalet har minskat är flera: folk bor mer isolerade i förorter, de ser på tv sju timmar om dagen och ser sig själva som konsumenter i stället för medborgare.
Men Putnam tror ändå att demokratikrisen kan lösas, bara det sociala kapitalet stärks. Han hoppas att flera nya folkrörelser kan växa fram och öka samhällsengagemanget. Putnam som skrev boken före den 11 september tror att det bästa är om landet blir angripet utifrån! Så vi får väl se.
Det intressanta är att boken, med 130 sidors referenser, lyckas dokumentera den känsla många människor har av att det amerikanska samhället har blivit hårdare. Putnam har siffror på allt från hur besöken hos grannarna blivit färre till hur självmordsfrekvensen har ökat i landet.
Sedan går det förstås att ifrågasätta en del i Putnams resonemang. Han lägger till exempel allt demokratiskt ansvar på medborgaren och skriver inte hur politiska lobbygrupper eller storföretag kan ha påverkat demokratin. Likaså är begreppet socialt kapital lite vagt och allomfattande. Men även om slutsatserna inte stämmer i alla led är boken viktig för den politiska debatten.
Olof Murelius bok har den anspråksfulla titeln Det verkliga USA och beskriver landet utifrån tre områden: familjen, religionen och brottsligheten.
Många siffror är talande. USA är ett land där två miljoner invånare sitter i fängelse, där mordfrekvensen är sju gånger högre än i Sverige, och där 13,5 procent av invånarna lever under fattigdomsgränsen. Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam har nu börjat verka även i USA. Den har tidigare bara verkat i u-länder! Dessutom är skilsmässofrekvensen högst i världen och var tredje barn bor med bara en förälder.
Ändå påpekar Murelius gång på gång att vi måste förstå Onkel Sam, och beskriver USA som ett gigantiskt äventyr. Amerikanarna har sett socialismen och kommunismen, och kommit fram till att kapitalismen trots allt är det enda system som fungerar. Hellre hungrig och fri än mätt och bunden resonerar Murelius amerikanare, så det måste vi också göra.
Olof Murelius är visserligen kritisk i sina iakttagelser, men lyckas inte dra några slutsatser av dem. Han ser USA som världens ledande land och skriver att vi européer med ett slags nödvändighet håller på att bli amerikaner.
Till skillnad från Putnam är det svårt att veta varifrån Murelius hämtat sina siffror. Han hänvisar bara till ett tiotal böcker på sista sidan. Det gör boken till en personlig och motsägelsefull uppgörelse med USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om