En dyrgrip i röd sammet
När Johan III:s Röda bok trycktes 1576 gick lillebror Karl i taket av ilska. Boken var alltför katolsk. Möjligen vänder sig hertig Karl i graven nu när ett exemplar av "then rööde book" köpts in till hans eget Nyköpingshus.
Med vita vantar på händerna bläddrar museets Gudrun Anselm försiktigt fram första uppslaget, där boken officiella namn står tryckt. "Liturgia svecanes ecclesiae" betyder "Svenska kyrkans liturgi", men i dagligt tal kallas Johan III:s omdiskuterade gudstjänstordning för Röda boken.
Alla svenska kyrkor fick sitt eget exemplar av gudstjänstordningen 1576. Men i Strängnäs stift väckte boken heta känslor. Den ansågs alltför katolsk och präster i Jönåker, Halla och Tuna skrev protestbrev i frågan. Mest kritisk av alla var Hertig Karl på Nyköpingshus. Han ansåg att det som skulle predikas var Guds rena ord, precis som pappa Gustav Vasa bestämt.
_ Boken omnämns som "then rööde book" i slutet av 1500-talet, men egentligen vet man inte riktigt varför. Möjligen var det Johans eget exemplar som var rödklätt, säger Gudrun Anselm.
Så när ett antikvariat i höstas visade sig ha ett exemplar av Röda boken, inklätt i just röd sammet, blev Sörmlands Museum intresserat.
_ Vi har varit på jakt efter den här boken. Hertig Karl var ju hertig av Södermanland och det var i kyrkorna häromkring som motståndet mot Johan III:s gudstjänstordning var starkast. Den kommer att ingå i vår utställning Fursten som handlar om hertig Karls tid.
150^000 kronor kostade dyrgripen. Det var mer än museet hade råd med, men det fanns pengar att hämta i en fond som tidigare museichefen Martin Nilsson skapat just för inköp av konst och museiföremål.
_ Det här är inte pengar som vi kan använda i den vanliga verksamheten, men det är väldigt bra att ha tillgång till fonden när det säljs intressanta föremål, säger Gudrun Anselm som tycker att det är bra att välkända historiska föremål hamnar på museum istället för hos privata samlare.
_ Här på museet kan vi ge så många som möjlighet tillfälle att se boken.
Den Röda Boken kommer att specialvisas i Kungstornet i Nyköping den 27 och 28 december. Då kan man se de handskrivna noterna som tillkommit någon gång under 1500-talet, rester av den gamla medicinbok som använts för att göra pärmarna stadigare och det ex libris som dåvarande ägaren, kanslirådet von Eckleff, lät klistra in i boken på 1700-talet.
_ Sen kommer boken att ligga i en monter i Fursteutställningen och då blir den förstås svårare att titta på. Men om vi får hit särskilt intresserade besökare finns förstås alltid möjlighet att ta fram den, säger Gudrun Anselm.
Vad hertig Karl, senare krönt till Karl IX, skulle ha tyckt om att brorsan Johans hatade bok nu finns innanför Nyköpingshus stenväggar, kan vi bara gissa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!