"En form lyfts fram i naturen"

I tre dagar uppmärksammar vi konstnärer ur personligt perspektiv. Gnestabon och konstnären Maud Probst-Rönnbom har alltid haft konsten som en nära följeslagare i livet. Kreativa yrken som lärare i hantverk och drama kombinerades under många år med det egna konstnärskapet. Intill Sillens strand har hon sin ateljé och många är de som gjort ett besök under Gnesta konstrunda.

Övrigt2015-01-08 00:00

Ett lätt snöfall faller sakta ner utanför målarateljéns fönster. Himlens ljusgrå färg speglar sig i vattenytan. I trädgården till det röda huset med vita knutar intill Sillens strand hittas flera av Maud Probst-Rönnboms skulpturer. Med naturen som fond går formerna in i varandra. Det var i början av 90-talet som hon började jobba med skulpturala konstföremål i fiberbetong och keramik. Innan dess hade det främst handlat om målningar i olja, akryl eller akvarell. Hennes allra första skulptur var ett hästhuvud.

– Den sålde jag, det var en bra start, säger hon och fortsätter:

– För mig lyfts en form fram i naturen. Jag tycker överlag att en skulptur passar bättre utomhus och de växer fram på samma sätt som en växt.

Konsten har alltid varit en stor del av Mauds liv. Men hon har även sökt sig till andra kreativa yrken. Det har handlat om allt från arbetsterapi inom sjukvården till att vara lärare i hantverk och drama på en särskola.

– De olika jobben har befruktat varandra och det har inspirerat mig. Jag har dock jobbat deltid, så jag har alltid haft tid för min egen konst.

För två år sedan kände Maud dock att tiden inte räckte till. Den insikten ledde till att hon slutade som lärare och jobbar numera heltid med sitt konstnärliga arbete. Ett par år tidigare hade hon dessutom blivit medlem i Galleri Kretsen i Södertälje. Något som hade gett henne ny energi och ett nytt sammanhang att verka inom.

– Det var lyckat och har gett många ringar på vattnet. Jag har bland annat varit med på två grupputställningar i Japan och nästa höst ställer jag ut på rådhuset i Södertälje.

I dag jobbar Maud även med en teknik kallad FP-gravyr, det vill säga fotobaserad gravyr, förutom skulptur och måleri. En grafikverkstad finns tillgänglig för medlemmarna i Galleri Kretsen.

– Det finns oändliga möjligheter. Jag skapar mina original i Photoshop och sen för jag över dem till tryckplåtar, säger Maud samtidigt som hon håller upp ett av sina lätt abstrakta verk.

Gnestabor blev familjen Probst-Rönnbom för snart 40 år sedan.

– Vi bodde i Schweiz innan vi flyttade hit. Min syster bodde inte långt härifrån och tipsade om att det här huset var till salu. Vi slog till direkt utan att ha sett det, men vi kände till platsen och visste att huset låg fint vid sjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om