En idéspruta för scenlivet

Pelle Wistén är mannen som ska ge det sörmländska scenlivet en nytändning. Hans nya jobb är att stötta och inspirera alla dem som arrangerar teater, dans och musik i Sörmland.

Övrigt2002-09-12 22:47
Det är som arrangörskonsulent Pelle Wistén anställts i Sörmland. Det låter kanske inte så spännande, men meningen är att han ska hjälpa och inspirera de arrangörer som redan finns i Sörmland och på så sätt vitalisera kulturlivet.
Det finns en hel del teater och annan scenkonst i länet, men det går att få mycket större publik. Teatern måste göras mer välkomnande så att folk inte känner att det är fint eller svårt att gå på teater, säger Pelle Wistén.
Humor och fantasi är hans två honnörsord. Med galna idéer kommer man långt, Framförallt om man vill locka nya och fler människor till teater och dans.

Mycket hänger på marknadsföringen. Kan man göra oväntad och personlig reklam för en föreställning så når man oftast fler. Eller om man kan bjuda på något som publiken inte alls väntat sig, konstaterar Pelle Wistén.
Ulf Thörn, ordförande i Nyköpings Teaterförening, håller med. Störst intresse för sina föreställningar har föreningen fått när de hållit till i annorlunda lokaler eller sökt sig utanför Nyköpings tätort. Och när Teaterföreningen drar igång i höstsäsongen i kväll, fredag, är det just med ett program av det lite annorlunda slaget en litterär salong där skådespelerskan Anita Wall gör personliga nedslag i litteratur- och teaterhistorien.
Anita Wall ska försöka dra igång en dialog med publiken på Nyköpings Teater. Det här är något vi aldrig testat tidigare men jag hoppas att det ska fungera. Man måste våga experimentera lite, säger Ulf Thörn.

Pelle Wisten hoppas kunna bygga broar både mellan generationer och mellan arrangörer och professionella artister. Personligen brinner han särskilt för kultur som spränger gränser och har själv sysslat med både teater och rockmusik.
Jag gillar när man samlar olika sceniska uttryck i samma föreställning. Nycirkus är ett bra exempel, säger Pelle Wistén som gärna skulle medverka till att sörmlänningarna får se lite nyskapande cirkus det närmaste året.
En annan idé är att bjuda kulturpubliken på mer än bara en traditionell föreställning. Kanske bjuda in regissören till ett samtal med publiken, i samband med att en pjäs turnerar i Sörmland.
Får man en sådan kulturupplevelse så kommer man garanterat tillbaks nästa gång.

Pelle Wisténs projektanställning pågår ett år, men alla inblandade hoppas att tjänsten ska bli permanent. Och nu söker landstinget också pengar från Kulturrådet för att kunna anställa en danskonsulent.
Vi behöver förbättra dansens ställning i Sörmland. Danskonsulenten ska i första hand stötta dans ute på skolorna. Det handlar om att låta fler ungdomar få möjlighet att dansa, säger Mikael Edlund (s) som är ordförande i landstingets kulturnämnd.
Det är inte klassisk balett det handlar om utan snarare hiphop och streetfunk, påpekar Mikael Edlund.
När jag var ung ansågs det fjolligt att dansa. I dag tycker unga grabbar att det är tufft med dans. Det ska vi ta vara på.

Danskonsulenten behöver inte själv vara dansare. Uppgiften är precis som i Pelle Wisténs fall att inspirera och stötta.
Det här är särskilt viktigt när det gäller arrangörskonsulenten. Det är svårt att få folk att arrangera olika kulturevenemang idag. De har idéerna, men inte kunskapen och förmågan. Konsulenten kan stärka eldsjälarna så att de vågar dra igång olika projekt.
Mikael Edlund räknar med att den nya danskonsulenten ska finnas på plats i Sörmland 1 januari nästa år. Förutsatt att Kulturrådet ställer upp med de 250 000 årliga kronor som Landstinget ansökt om. Men där är Mikael Edlund förhoppningsfull.
Vi har mer eller mindre uppmanats att söka pengarna och jag räknar med ett ja inom en månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!