Hur har firandet av julen förändrats över tid i Sverige?
– Min bild är att firandet i någon mening är ganska stadigt så till vida att vi har haft midvinterfiranden sedan en väldigt lång tid tillbaka. Riktigt hur länge vi har gjort det är svårt att säga, men det började åtminstone inte med att landet kristnades. Vill man vara lite elak kan man säga att det var smart av kyrkan att lägga julen när folk ändå festade.
Hur ser den äldsta formen av julfirande ut som vi känner till i landet?
– Färsk mat och god dryck har alltid varit viktigt, men julen har alltid förändrats så man kan nog inte tala om någon "originaljul" av den anledningen. Man kan säga att i de gamla bondesamhällena sträckte sig firandet längre än vad det gör i dag. Under julafton firade man med hushållet, alltså alla som bodde i huset, och under juldagen var det festförbud. Därefter inleddes ett firande med resten av byn, man gick och hälsade på varandra och åt och drack, som kunde vara från annandag jul till trettondagen.
Den moderna julen, så som vi tänker oss den i dag, när började den växa fram?
– Det var under 1900-talet, när julen fick en kommersiell riktning. Genom Coca cola-reklamen på 1930-talet ersattes julbocken som tidigare hade klappat på dörren och kommit med presenter – det var så ordet julklapp kom till – med jultomten, som ju är något helt annat än gårdstomten. Till gårdstomten sattes tidigare ut gröt till för att hålla sig väl med tomten. Och på grund av mediernas tillkomst och utveckling har radio- och teveprogram blivit allt viktigare. Det var också för så där 100 år sedan som julskinkan etablerades på julbordet, ungefär samtidigt som vi började lägga julklappar under granen. Presenter har man dock delat ut längre tid, även om det från början var en nyårstradition.
Hur tror du att julen kommer att förändras de kommande åren?
– Som det ser ut nu håller exempelvis julmaten på att förändras. Skinkan kommer att överleva, men lutfisken, som vi har haft på julbordet sedan medeltiden, är på väg att försvinna. Likaså dopp i grytan. I stället kommer vi att ha mer grönt på bordet. Och de lokala skillnader som har funnits i Sverige kommer att fortsätta att tunnas ut, vi blir mer och mer lika i Sverige.